Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ


Ο παλιός Νερόμυλος κτίστηκε και λειτούργησε πριν το 1850.
Είναι ο μύλος του Μαυρογένη ή του Κατσαπρόκου.
Είναι ο 10ος νερόμυλος από μια σειρά μύλων που λειτουργούσαν με το ίδιο νερό από ψηλά, τις Βρύσες, και τελειώνουν εδώ ακριβώς, στο γεφύρι. Οι μύλοι εγκαταλείφθηκαν σιγά-σιγά πλην του Παλιού Νερόμυλου, ο οποίος λειτούργησε ως το 1974 και σταμάτησε να αλέθει όταν ο Δήμος Κυπαρισσίας αποζημίωσε το μυλωνά και πήρε το νερό για να εξασφαλίσει επάρκεια ύδρευσης στην πόλη.
Ο τελευταίος μυλωνάς ήταν ο Γιάννης Μαυρογένης του Δημητρίου.
Τα παλιά χρόνια η πρόσβαση στην περιοχή ήταν δύσκολη και γινόταν μόνο με άλογο. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο μύλο να γίνει το στέκι των αντιστασιακών κατά την κατοχή 1941-1944. Οι Γερμανοί δεν είχαν πρόσβαση με μηχανοκίνητα μέσα και δεν διακινδύνευαν να φθάσουν εκεί πεζοπορώντας, αποφεύγοντας ενέδρες και παγίδες.
Μετά την απελευθέρωση ο νερόμυλος μετατράπηκε σε αρχηγείο των ανταρτών του ΕΑΜ, αφού ο μυλωνάς ήταν βενιζελικός. Στο μύλο έκαναν τις συναντήσεις και ήταν το επίσημο στέκι τους.
Ο νερόμυλος πολλά χρόνια πριν τον πόλεμο και μέχρι το 1945 ήταν και ταβέρνα. Μετά τον πόλεμο η ταβέρνα έγινε και καφενεδάκι και μικρομπακάλικο και ψιλικατζίδικο. Έτσι λειτούργησε και μετά το 1974 που σταμάτησε ο μύλος, μέχρι που πέθανε ο μυλωνάς Γιάννης Μαυρογένης.
Στο μαγαζί του μύλου σταματούσαν όλοι οι στρατοκόποι περαστικοί, πεζοί η με τα άλογά τους, που περνούσαν για τα χωριά τους.
Σταματούσαν επίσης διάφοροι εκδρομείς ενώ οι Κυπαρισσιώτες ξενύχτηδες έφταναν εκεί τα ξημερώματα για να ακούσουν τα αηδόνια.

CONTACT

AddressΜύλοι Κυπαρισσίας, Μεσσηνία
Phone2761025797
E-mailopaliosneromylos@gmail.com
Websitewww.opaliosneromylos.gr/
CategoryΤαβέρνα
LocationΜεσσηνία


Σχόλια