Μπουρνοβαλιά Κεμπαπτζίδικον Νέα Σμύρνη,Nova Νέα Σμύρνη,Διανομή Κατοίκων Πακέτο Νέα Σμύρνη,Σερβίρισμα Νέα Σμύρνη,Κεμπάπ Νέα Σμύρνη,Σουβλάκι Νέα Σμύρνη

Σε έναν ζεστό χώρο στη Νέα Σμύρνη καταφέραμε να αναβιώσουμε τις γεύσεις τα αρώματα και τις μουσικές της Σμύρνης.

Εμπνευσμένοι απο το συνταγολόγιο της γιαγιάς Βάλιας απο το Μπουρνόβα δημιουργήσαμε ένα μενού με βάση τη παραδοσιακή σμυρνέικη κουζίνα με επιρροές μοντέρνας Ελληνικής κουζίνας για όλα τα γούστα.

Ο Μπουρνόβας, επίσημα Βουρνόβας, ήταν εσωτερικό ΒΑ. Προάστιο της Σμύρνης. Η ονομασία του προέρχεται από τις Τουρκικές λέξεις burunκαι ovaπου σημαίνουν άκρο (μύτη) της πεδιάδας. Στο προάστιο αυτό έμεναν οι εύπορες οικογένειες της Σμύρνης αλλά ήταν και η συνοικία των ξένων ιδίως των Άγγλων κατοίκων της πόλης (αγγλική παροικία). Από το Μπουρνόβα ξεκίνησαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στη Σμύρνη και ήταν το κέντρο του Αθλητισμού της πόλης. Είχε κατασκευαστεί και στάδιο πριν το 1900 και σε αυτό γίνονταν τα πρώτα χρόνια οι Πανιώνιοι Αγώνες. Επίσης, πριν το 1900 είχε τρεις αθλητικούς συλλόγους: τον Ορφέα, τον Ερμή και τον αγγλικό ΑΟ Μπουρνόβα. Ο Μπουρνόβας φημιζόταν για τις ωραίες κοπέλες αλλά και τα λουλούδια του.

Ο Μπουρνόβας έγινε περισσότερος γνωστός στη νεότερη Ελλάδα από το σχετικό λαϊκό τραγούδι «Παποράκι του Μπουρνόβα καρότσα της στεριάς…» που το είχε πρωτοτραγουδίσει ο Μανώλης Παπαγκίκας και που φέρεται να το τραγουδούσαν Έλληνες λιποτάκτες στρατιώτες το 1922.

Στη νεότερη διασκευή του τραγουδιού (από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο) έχουν απαλειφθεί πολλές αναφορές του πρωτότυπου τραγουδιού, όπως ο τελικός προορισμός, που δεν ήταν «… στον Περαία να με πας» αλλά «… στη Βραϊλα να με πας»,

Για δε τις όμορφες κοπέλες του Μπουρνόβα χαρακτηριστικό ήταν και το σμυρνεϊκο τραγούδι που εξελίχθηκε σε νησιώτικο «Όμορφη Μπουρνοβαλιά μου».

Σχόλια