Kettlebellsή Δράμια | Auto Battleships Festival 27-28 Σεπτεμβρίου 2014 O.A.K.A

Kettlebellsή Δράμια  
Δείτε: EVENTS /  Family Events

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται γνωστός ο όρος Kettlebellsή Δράμια σαν μέθοδο εκγύμνασης αθλητών. Αγνοούν οι περισσότεροι ότι εδώ και 10 χρόνια υπάρχει στην Ελλάδα ο Νο 1 προπονητής στον κόσμο, Παντελής Φιλικίδης!

Τι είναι το Δράμι – Kettlebell – Gyria ?

Μια σιδερένια σφαίρα με μια λαβή.

Ένα KB είναι ένα μεγάλο στρογγυλό κομμάτι σίδηρο που έρχεται σε διάφορα βάρη: 4,8,12,16,20,24,30,32 κτλ κιλά

Στην Ρωσία τα κλασικά μεγέθη είναι 16,24,32,40 και μετριούνται σε «πουντ», μονάδα μέτρησης 16 κιλών.

Δεν είναι ένα καινούργιο εργαλείο. Αντίθετα είναι πάρα πολύ παλιό. Πρωτοεμφανίζεται σε Ρώσικο λεξικό το 1703. Η χρήση του όμως μπορεί να προσδιοριστεί πολύ παλαιότερα καθώς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, με άλλες μορφές.

Τότε βέβαια τα δράμια ήταν απλές πέτρες ή βράχοι μεγάλοι οι οποίοι χρησίμευαν στην προπόνηση των αθλητών, κυρίως στα βαριά αθλήματα (παγκράτιο, πάλη, πυγμαχία) αλλά αποτελούσαν και μέρος άτυπων διαγωνισμών επίδειξης δύναμης στην αρχαία Ολυμπία μεταξύ των αθλητών, όπως στην παρακάτω εικόνα.

"ο συγκεκριμένος βράχος βάρους 140 κιλών βρίσκεται στο μουσείο της Ολυμπίας και λέγεται ότι ο Βύβων - παλαιστής την σήκωσε με το ένα χέρι, πάνω απ το κεφάλι του"


Τον 17ο αιώνα, στην Ρωσία, που ουσιαστικά είναι η χώρα η οποία ανέδειξε στην σημερινή της μορφή την εξάσκηση στα Δράμια, Ρώσοι παλαιστές ξεκίνησαν να εξασκούνται με αυτά αναδεικνύοντας τα σε πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της δύναμης, αντοχής και εκρηκτικότητας τους. Στην πορεία βέβαια τα Δράμια κατέληξαν να είναι και ξεχωριστό άθλημα πάνω στις κινήσεις του οποίου στηρίχθηκε αργότερα, το άθλημα της άρσης βαρών (επωλέ – ζετέ και αρασέ). 

Στις αρχές του 20ού ήταν διαδεδομένα σε πολλές χώρες, αργότερα όμως η χρήση τους περιορίσθηκε κυρίως στην Ρωσία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου διατηρήθηκε και το ομώνυμο άθλημα GIREVOYSPORT.

Το άθλημα των της άρσης δραμιών έχει 3 κινήσεις στις οποίες μπορούν να διαγωνιστούν οι αθλητές.

Το αρασέ: κατά το οποίο ο αθλητής κάνει συνεχόμενα αρασέ με το ένα χέρι με δράμι 32 κιλών για χρονικό διάστημα 10 λεπτών. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό ο αθλητής έχει δικαίωμα να αλλάξει μόνο μια φορά χέρι και δεν έχει δικαίωμα να αφήσει το δράμι κάτω αλλιώς η προσπάθεια τελειώνει.
Το Ζετέ: κατά το οποίο ο αθλητής κάνει συνεχόμενα ζετε με 2 δράμια 32 κιλών, ένα σε κάθε χέρι για χρονικό διάστημα 10 λεπτών. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό ο αθλητής δεν έχει δικαίωμα να αφήσει τα δράμια κάτω αλλιώς η προσπάθεια τελειώνει.
Ο μακρύς κύκλος: Ο μακρύς κύκλος είναι επολέ, ζετε το οποίο γίνετε με 2 δράμια 32 κιλών ένα σε κάθε χέρι, επίσης για χρονικό διάστημα 10 λεπτών. Και εδώ όπως και στα πιο πάνω, δεν επιτρέπετε ο αθλητής να αφήσει τα δράμια κάτω γιατί η προσπάθεια του θα τελειώσει εκεί.

Οι αθλητές που αγωνίζονται στο αρασέ, αγωνίζονται και στο ζετε και βαθμολογούνται με βάση το σύνολο.
Αντίθετα ο μακρύς κύκλος είναι αυτόνομο αγώνισμα και οι αθλητές αγωνίζονται και βαθμολογούνται μόνο σε αυτό.

Οι αθλητές προχωρημένης ηλικίας διαγωνίζονται με δράμια των 24 κιλών και οι γυναίκες αγωνίζονται μόνο στο αρασε με δράμι 12 κιλών.

Το Girevoy Sport είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο άθλημα που σε αντίθεση με την ολυμπιακή άρση βαρών δεν απαιτεί μόνο φοβερή δύναμη αλλά και τρομακτική αντοχή γυμνάζοντας όλο το σώμα και την καρδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τρομερά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και στη φυσική κατάσταση.
Σήμερα και μετά την εισαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πολύ δημοφιλές παγκόσμια και υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται τόσο σε υψηλό αθλητικό επίπεδο όσο και ερασιτεχνικά.

Αθλητές διαγωνίζονται στο αρασέ και δίπλα ο παγκόσμιος πρωταθλητής Denisof.

Πέρα από το ομώνυμο άθλημα, η χρήση του σαν εργαλείο προπόνησης ήταν και παραμένει πολύ διαδεδομένη μεταξύ των όλων των αθλητών και των μονάδων του Ρωσικού Στράτου, και ιδιαίτερα μεταξύ των ειδικών δυνάμεων (Spetznaz).
Μετά την εισαγωγή του στις Ηνωμένες πολιτείες άρχισε και εκεί να χρησιμοποιείτε ευρέως τόσο από τις δυνάμεις του Στρατού (Πεζοναύτες Rangers, Seals κτλ) όσο και από τις μυστικές υπηρεσίες και το FBI για την φυσική εξάσκηση των πρακτόρων τους καθώς θεωρήθηκε το απλούστερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο αύξησης δύναμης και φυσικής κατάστασης 
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει γυμναστήριο στην Ρωσία που να μην έχει δράμια μέσα, καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα από σε όλα τα αθλήματα.
Ειδικά για τα μαχητικά αθλήματα θεωρείται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.



Σχόλια