Οπως κάθε γονέας μικρού παιδιού γνωρίζει καλά, η έλλειψη βραδινού ύπνου οδηγεί σε κούραση και κακή διάθεση.
Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ της Dailymail, τα συμπτώματα δεν είναι μόνο αυτά.. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την μνήμη και ανεβάζει τα επίπεδα του στρες.
Το πείραμα που έγινε σε γυναίκες από πληρώματα αεροπορικών εταιριών έδειξε οτι όσες έκαναν πολύωρα ταξίδια ανά πέντε μέρες, είχαν αρκετά πιο «επιλεκτική» μνήμη σε σχέση με αυτές που έκαναν ένα ταξίδι ανά δύο εβδομάδες.
Εκτός αυτού όμως, οι ερευνητές του Μπρίστολ συμπέραναν ότι οι γυναίκες που ταξίδευαν πιο συχνά είχαν χειρότερες μνήμες από τις πιο «χαλαρές» συναδέλφους τους,καθώς επίσης παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης,η οποία είναι στρεσογόνα ορμόνη.
Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά οτι τα επίπεδα της κορτιζόλης στα πληρώματα με συχνά jet lag είναι πολύ πιο ψηλά από τα αντίστοιχα όσων έκαναν μικρές πτήσεις.
Ο μέσος άνθρωπος σήμερα κοιμάται περίπου επτά ώρες ενώ πριν μερικές δεκαετίες κοιμόταν τουλάχιστον εννιά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν οτι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερα φαινόμενα πονοκεφάλων, ιώσεων, καρδιοπαθειών αλλά και χρόνιας κόπωσης.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα ζευγάρια όπου κάποιος δουλεύει βραδινές ώρες είναι έξι φορές πιο πιθανό να καταλήξουν χωρισμένα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου