Ασανζ: Υγιής, ασφαλής και ευδιάθετος ο Σνόουντεν – Εντείνουν τις προειδοποιήσεις οι ΗΠΑ για όποιον δεν τον παραδώσει



Αμερικανικές αρχές και δημοσιογράφοι τον αναζητούν σε όλο τον κόσμο. Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί πως «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα "νόμιμα μέσα" για να συλλάβουν τον Εντουαρντ Σνόουντεν». Και την ίδια ώρα ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) είναι «υγιής, ασφαλής και ευδιάθετος» σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ασανζ.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να εκδώσει τον Σνόουντεν από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως έφτασε στη Μόσχα το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να μην διαφύγει προς άλλη χώρα όπως στον Ισημερινό, όπου έχει ζητήσει άσυλο.

Το θρίλερ πάντως συνεχίζεται για το πού βρίσκεται ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ. Το πρωί της Δευτέρας ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πτήση για την Αβάνα, όπως είχε γίνει γνωστό πως θα κάνει. Γεγονός που ανάγκασε δεκάδες δημοσιογράφους να ταξιδέψουν στην... άλλη άκρη του κόσμου χωρίς λόγο.

Αν και κανείς δεν τον έχει δει από τη στιγμή που έφτασε στη Ρωσία, οι ΗΠΑ θεωρούν πως βρίσκεται ακόμη εκεί. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη χώρα να «εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει διάθεσή της» για να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον 30χρονο φυγά. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όμως, Τζέι Κάρνεϊ, αρνήθηκε να αναφερθεί στις ενδεχόμενες συνέπειες εάν η Μόσχα δεν απελάσει τον Σνόουντεν.

Νωρίτερα, είχε γίνει ξεκάθαρο πως το γεγονός ότι του επιτράπηκε να φύγει από το Χονγκ Κονγκ έχει «αναμφίβολα» επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Συγκεκριμένα, ο Κάρνεϊ υπογράμμισε πως ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει πως πρόκειται για μια τεχνική απόφαση που έλαβε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ.

«Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης. Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Οσο για τον Σνόουντεν, που αν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές κινδυνεύει με κάθειρξη 30 ετών, είναι «υγιής και ασφαλής» σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ασανζ. Ο ιδρυτής του Wikileaks, που ανέφερε επίσης πως ο φυγάς είναι σε... καλά κέφια, είχε βοηθήσει τον Σνόουντεν να φύγει από το Χονγκ Κονγκ. O Ασανζ ακόμη ανέφερε πως ο 30χρονος ταξίδεψε προς τη Μόσχα με ταξιδιωτικό έγγραφο που του παρείχε η κυβέρνηση του Ισημερινού, από την οποία έχει ζητήσει άσυλο όπως και από την Ισλανδία.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχόλια