Συμβιβαστική πρόταση εννέα σημείων παρουσίασε ο Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη

Συμβιβαστική πρόταση εννέα σημείων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στον Φώτη Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, βελτιωμένη πρόταση προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσω ενός μεταβατικού σταδίου.

Ειδικότερα, η πρόταση εννέα σημείων που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, προβλέπει:

1. Σύσταση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που θα αναλάβει τη μετάβαση στον νέο φορέα

2.  Η διοικούσα επιτροπή αναλαμβάνει να προσλάβει προσωρινά δημοσιογράφους και τεχνικό προσωπικό για την άμεση εκπομπή ενημερωτικού χαρακτήρα προγράμματος, με θητεία μέχρι να συγκροτηθούν τα όργανα του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα

3. Αμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη σύσταση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

4. Συζήτηση για το περιεχόμενο, τους στόχους, τις επιδιώξεις, τον προσανατολισμό και τον αριθμό των εργαζομένων του νέου φορέα

5. Συνεργασία με το BBC ή με άλλους διεθνείς συμβούλους για την χάραξη της στρατηγικής και την κατάρτιση του οργανογράμματος της νέας ραδιοτηλεόρασης

6. Αμεσος ορισμός αρμόδιου υφυπουργού τον οποίον θα υποδείξουν οι κυβερνητικοί εταίροι, με αποκλειστική αρμοδιότητα την προώθηση και παρακολούθηση του παραπάνω σχεδίου. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού δεν θα συγχέονται με τις αρμοδιότητες του Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος παραμένει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος

7. Συζήτηση για τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ (28-30 Ιουνίου)

8. Επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

9. Συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος


Τις δικές τους προτάσεις παρουσιάζουν και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 19.28, συνοδευόμενος από τη Φώφη Γεννηματά. Ενα λεπτό αργότερα, ακολούθησε ο Φώτης Κουβέλης.

Στη συνάντηση παρίσταται και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα ενημερώσει τους τρεις αρχηγούς για τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο με την τρόικα.

Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παραμένει τεταμένο, καθώς η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή στο Ναύπλιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν, αλλά πλέον θεωρούν ως σοβαρό ενδεχόμενο.

Οι απαντήσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ έδειξαν πως η κατάσταση παραμένει πολεμική και το ζητούμενο πλέον είναι το κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από τους κυβερνητικούς εταίρους να βρεθεί λύση.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την απόφαση της κυβέρνησης για το λουκέτο στην ΕΡΤ αναμένεται μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (απόψε ή την Τρίτη).

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως, από το Ναύπλιο, συνέδεσε ανοιχτά τις εκλογές με πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς.

Από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντηση δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά στα γραφεία του κόμματος, στην Ιπποκράτους. Το ίδιο θα πράξει και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα μιλήσει από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης συναντήθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον Φώτη Κουβέλη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν κοινή: «να ανοίξει η ΕΡΤ για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση».

Πιέσεις από το εξωτερικό
Σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου, αναμένουν να ενταθούν οι πιέσεις και από το εξωτερικό για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η πρώτη που πήρε δημόσια θέση είναι η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ η οποία τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό εκφράζοντάς του τη στήριξη της Ευρώπης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και από πολλές απόψεις βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό.

Η γερμανίδα Καγκελάριος, μάλιστα, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει σε αυτή την πορεία και να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί επισήμανε την ανάγκη «οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να επιδείξουν υπευθυνότητα, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή» στη χώρα.

Πηγή:www.tanea.gr

Σχόλια