Mπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στα κορίτσια το Facebook;



Τι λένε οι τελευταίες έρευνες για το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης;


Όλο και περισσότερα νεαρά κορίτσια τα οποία περνούν πολλή ώρα στο Facebook, το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή μελαγχολία. Παρατηρώντας τι έχει ... πέραση και αναλύοντας τα δημοφιλή πρότυπα, αρχίζουν να αισθάνονται μειονεκτικά με το σώμα, το πρόσωπό τους ακόμη και το χαρακτήρα τους.

Το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία, πραγματοποίησε μία έρευνα για την επίδραση της υπερβολικής χρήσης social media με έμφαση στο facebook. To δείγμα περιλάμβανει 1.096 κορίτσια ηλικίας 12-16 εκ των οποίων το 40% αυτών ήταν ανασφαλείς με το σώμα τους και ζούσαν με το φόβο μην παχύνουν.

Το 96% των ανήλικων κοριτσιών είχε ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι. Το 35% μόνο των γονέων έλεγχε τι παρακολουθεί το παιδί του στο διαδίκτυο. Το 72% των κοριτσιών με facebook ανέβαζε φωτογραφιες του με στυλ μοντέλου στο προφίλ του. Πολλά κορίτσια μάλιστα ανέβαζαν φωτογραφίες προκλητικές, ή και βίντεο περιμένοντας απόδοχή και likes. Αν ανέβαζαν κάτι και δεν έπαιρναν τόσα likes όσα ήθελαν στενοχωριόνταν. Το ίδιο αντέδρασαν και κοπέλες ηλικίας 16-22. 978 κοπέλες που συμμετείχαν, παραδέχτηκαν πως δεν αισθάνονταν καλά με τον εαυτό τους αν δεν είχαν likes. Tα χειρότερα δε τα είδαμε σε καταστάσεις χωρισμών ή ερωτικής απογοήτευσης όπου το 75% των κοριτσιών κατέληγε stalker και ζούσε τη ζωή τoυ μέσα από τις πληροφορίες του facebook για το πρώην αγόρι.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στην υπερβολική χρήση των μέσων δικτύωσης στο διαδίκτυο και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη» λέει η επικεφαλής Dr Amy Slater.

ΠΗΓΗ:www.queen.gr

Σχόλια