Αποκλειστική Συνεντευξη Ομάδας Extr - Racing F1 in School


Extr - Racing F1 in School

Ομάδα Ελληνικού Σχολείου που μας αντιπροσωπεύει στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 in School

-Λοιπόν Νίκο, ως αρχηγός, θα ήθελες να μας πεις περίπου με τι ασχολείται ο διαγωνισμός; Περιλαμβάνει μόνο αγώνες ταχύτητας;
-Όχι, ίσα ίσα. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που εμπεριέχει την εφαρμογή πολλών γνώσεων για την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος. Δεν βαθμολογείται κανείς μόνο για το χρόνο που θα επιτύχει, αλλά και για την προβολή της ομάδας του, τη διαχείριση, το αν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του. Και για να επιτύχει τους στόχους του, υπάρχουν πολλές πρακτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Σχεδιασμός, εύρεση πόρων, επικοινωνία, προβολή... Όλα αυτά απαιτούν την εφαρμογή γνώσεων μαθηματικών, φυσικής, χρήσης υπολογιστών, marketing. Και σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια για να συνδυαστούν όλα αυτά μεταξύ τους.
-Καταλαβαίνω πως λόγω αυτής της μεγάλης προσπάθειας που απαιτούταν μοιράσατε τις αρμοδιότητες μεταξύ σας. Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στην ομάδα;
-Ως αρχηγός, βασικός μου ρόλος ήταν η διαχείριση του πλάνου εργασίας μας και ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων, δηλαδή το να βλέπω τι πρέπει να γίνει και να το αναθέτω στο κατάλληλο άτομο. Παράλληλα, προσπαθούσα να καταγράφω και, όπου ήταν δυνατό, να διορθώνω κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν. Βέβαια, εκτός από αρχηγός, είμαι και υπεύθυνος γραφιστικών, δημιουργώ δηλαδή τα πολυμέσα που χρειάζεται η ομάδα: π.χ. φωτογραφίες, βίντεο και διάφορα άλλα.
-Δημήτρη, θα μας πεις ποιες είναι οι δικές σου αρμοδιότητες ως μηχανικού σχεδιασμού;
-Στην αρχή εγώ έκανα την έρευνα για πολλές πτυχές του σχεδιασμού και της κατασκευής του μοντέλου, όπως για τα υλικά, την αεροδυναμική και λοιπά. Έπειτα ανέλαβα το σχεδιασμό του μοντέλου σε ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή. Αυτή ήταν και η κύρια αρμοδιότητά μου, όμως ο σχεδιασμός πήρε πολύ χρόνο για να γίνει σωστά. Τέλος, όταν το μοντέλο κατασκευαζόταν, επέβλεπα τη διαδικασία κοπής του, ώστε αυτή να γίνει σωστά.

-Κι εσύ Γιώργο; Ως μηχανικός κατασκευής, να φανταστώ πως ασχολούσουν με την κατασκευή του μοντέλου;
-Πολύ σωστά, αν και για την ακρίβεια είμαι υπεύθυνος για την επεξεργασία του μοντέλου μετά την κατασκευή του. Για τους αγώνες είναι απαραίτητο το μοντέλο να τριφτεί, να βαφεί, να εφαρμοστούν πάνω του οι άξονες και οι τροχοί. Όλα αυτά είναι σημαντικό να γίνονται με ακρίβεια και προσοχή, καθώς το συνολικό βάρος είναι χαμηλό κι έτσι κάθε τρίψιμο του ξύλου και κάθε γραμμάριο μπογιάς μετράει για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
-Τόση ώρα αλήθεια ακούω για το μοντέλο, αλλά δεν ξέρω τίποτα περισσότερο γι’ αυτό. Θέλετε να μας πείτε λίγα πράγματα;
-Τα μοντέλα του διαγωνισμού είναι ομοιώματα αυτοκινήτων της Formula 1, σε κλίμακα φυσικά, κατασκευασμένα από balsa, ένα πολύ ελαφρύ ξύλο. Σχεδιάζονται από την ομάδα στον υπολογιστή και στη συνέχεια κόβονται χρησιμοποιώντας μια μηχανή CNC, που «διαβάζει» τα ηλεκτρονικά σχέδια και κόβει με ακρίβεια το ξύλο. Τα μοντέλα πρέπει να υπακούν σε πολλούς κανονισμούς, που αφορούν κυρίως τις διαστάσεις, το βάρος και το υλικό.
-Όσον αφορά τον αγώνα, τα μοντέλα διανύουν μια απόσταση 20 μέτρων, συνήθως σε χρόνο ελάχιστα μεγαλύτερο του ενός δευτερολέπτου. Για την κίνηση χρησιμοποιείται μια αμπούλα που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και την οποία τρυπάει ένα ειδικό σύστημα στην αρχή. Εκτός από τους αγώνες αυτόματης εκκίνησης, όπου δύο μοντέλα ξεκινούν ταυτόχρονα σε δύο ξεχωριστούς διαδρόμους της πίστας, υπάρχουν και αγώνες χειροκίνητης εκκίνησης, όπου τα αντανακλαστικά του «οδηγού» επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
-Αφού αναφέραμε τον αγώνα, λύστε μου μια απορία. Όσα ανέφερε ο Νίκος στην αρχή για προβολή κι επικοινωνία βαθμολογούνται;
-Φυσικά. Για την ακρίβεια, καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της βαθμολογίας. Γι’ αυτό κι εγώ, ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, κάνω τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσω οπαδούς για την ομάδα μου. Αυτό το κάνω κυρίως μέσω της ιστοσελίδας μας και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες διαχειρίζομαι. Επίσης καθορίζω την στρατηγική ενημέρωσης σύμφωνα με την οποία σχεδιάζουμε τις ενέργειες προβολής μας.

-Άκουσα επίσης και για πόρους. Νικολέττα, τι έχεις να μας πεις γι’ αυτό, ως υπεύθυνη οικονομικών;
-Η αλήθεια είναι ότι για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που θέσαμε, χρειαστήκαμε πολλούς πόρους. Ο προϋπολογισμός που συνέταξα στην αρχή, καταγράφοντας τις ανάγκες των παιδιών, ήταν μεγάλος, αλλά τα έσοδα μηδενικά. Γι’ αυτό το λόγο ήταν αναγκαία η προσέγγιση χορηγών, ανθρώπων πρόθυμων να μας βοηθήσουν. Εγώ λοιπόν ανέλαβα και τη δημιουργία και  κοστολόγηση των διαφημιστικών πακέτων που θα προσφέραμε, καθώς και τον εντοπισμό υποψήφιων χορηγών.
-Νομίζω πως για τους χορηγούς θα μπορέσει να μας πει περισσότερα ο Ιάσονας, ο υπεύθυνος χορηγιών. Κάνω λάθος;
-Το αντίθετο. Όπως λέει και ο τίτλος, είμαι υπεύθυνος για την προσέγγιση των χορηγών που μου προτείνει η Νικολέττα. Αυτό το κάνω μέσω τηλεφώνου ή email, αν και συχνά συναντώ ανθρώπους από κοντά για να τους ενημερώσω για την ομάδα μας. Ακόμα, αναλαμβάνω να ενημερώνω τους χορηγούς μας για την πρόοδο των εργασιών μας.
-Αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση της οικονομίας σήμερα, φαντάζεται πως το έργο σας δεν ήταν εύκολο.
-Σίγουρα, δεν ήταν. Οι δυσκολίες γνωρίζαμε πως θα ήταν μεγάλες και πιθανόν πολλές φορές απογοητευτικές, σε μια αγορά που δυστυχώς δεν ευνοεί λόγω της οικονομικής κρίσης τέτοιες δράσεις ανάδειξης ταλέντων, προσωπικοτήτων αλλά κυρίως την διάκριση νέων ανθρώπων. Αυτός ήταν εξάλλου κι ο λόγος δημιουργίας των ενδεικτικών πακέτων χορηγών μας, η προσφορά ενός κινήτρου στον επιχειρηματία.
-Άλλωστε, η προσπάθειά μας δε σταμάτησε ποτέ. Σχεδόν κάθε μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, παραμέναμε στο σχολείο για 2 ώρες για να πάρουμε τηλέφωνα και να στείλουμε email. Δοκιμάσαμε κι όποιον άλλο τρόπο ήταν υλοποιήσιμος και πιθανώς αποδοτικός. Σίγουρα κουραστήκαμε, τελικά όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής μας δικαίωσε κι εξασφαλίστηκε η απαραίτητη για την εκπλήρωση των στόχων μας ρευστότητα.
-Παιδιά, σας εύχομαι να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Νίκο, θα ήθελες να δώσεις ένα τελευταίο μήνυμα;

-Ναι, θα ήθελα να πω πως ο αγώνας και η προσπάθεια που κατέβαλαν όλα τα μέλη της ομάδας είναι αξιοσημείωτα και, εκτός από το εισιτήριο για τον Τελικό που μας χάρισαν, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε πως θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή θέση και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο Τελικό.

Σχόλια