Economist: Η ελληνική οικονομία τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει




Για ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο νέο άρθρο του περιοδικού Economist, το οποίο φέρει τον τίτλο «Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει». Σημεία - κλειδιά η αναμενόμενη αύξηση στην τουριστική κίνηση αλλά και η βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας.

Με αφορμή τις πρόσφατες συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το περιοδικό ξεκινά την ανάλυσή του σημειώνοντας ότι οι «διαδηλώσεις είναι λιγότερες απ' ό,τι στο παρελθόν. Ο πεζόδρομος της Ερμού, αν και έχει κάποια κλειστά μαγαζιά, έχει κίνηση ενώ στο Κολωνάκι έχουν ανοίξει κάποια νέα μαγαζιά, μας και το κόστος των ενοικίων έχει πέσει. Κατά μήκος της χώρας η αυτοπεποίθηση έχει ανέβει σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι φόβοι μιας ενδεχόμενης «Grexit» ήταν στο ζενίθ.

Αν και το άρθρο υπογραμμίζει ότι η βελτίωση έχει να κάνει περισσότερο με τις επιχειρήσεις και λιγότερο με τους καταναλωτές, σημειώνει ωστόσο ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης της Κομισιόν έχει επιστρέψει πλέον στα επίπεδα του 2009, δηλαδή πριν την κρίση χρέους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο άρθρο στην αύξηση των τουριστικών κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν, κάνοντας λόγο για «επιστροφή της λιτότητας σε μια οικονομία όπου επικρατεί πιστωτκή ξηρασία». «Η κυβέρνηση έχει κάνει μια αρχή πληρώνοντας τους προμηθευτές της, ενώ οι
τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 37% τον περασμένο Ιούνιο από τα τέλη του 2009, έκτοτε έχουν ανακτηθεί κατά 9%.

Το άρθρο του οικονομικού περιοδικού σημειώνει ωστόσο ότι το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας (27%) δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές, ο μισθός των οποίων έχει μειωθεί κατά 22%, δεν είναι αυτοί που θα φέρουν την ανάκαμψη. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν επενδύσεις. «Η Ελλάδα όμως παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για μπίζνες. Ένα εμπόδιο είναι το φτωχό και κατά ένα μεγάλο μέρος ακόμη μη αναμορφωμέν νομικό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να μπλεχτούν σε μακροχρόνιες δικαστικές υποθέσεις. Το να διαπραγματεύεται κανείς με την ελληνική γραφειοκρατία είναι ένας άλλος πονοκέφαλος».

Ωστόσο, ο αρθρογράφος επισημαίνει κάποια θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: «Οι εξαγωγικές διαδικασίες απλοποιούνται, μειώνοντας το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα αγαθά έμεναν ακινητοποιημένα στα λιμάνια. Ο χρόνος καταχώρισης ενός πλοίου έχει μειωθεί από τους επτά μήνες στις 10 ημέρες. Στις 28 Απριλίου η Βουλή πέρασε μέτρα για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014: θα αντικατασταθούν από νέους, προσοντούχους υπαλλήλους.

Τέλος, το Economist επισημαίνει ότι παρά τις όποιες παθογένειες και δυσκολίες η Ελλάδα στο φετινό προϋπολογισμό εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα. «Αν η ανάκαμψη όντως συμβεί, θα έρθει στην εγκοπή του χρόνου».

ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Σχόλια