Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

 Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία για 2 μέρες!


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου. Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ στο πωλητήριο θα διατίθενται με 50% έκπτωση επιλεγμένοι κατάλογοι, εκπαιδευτικά έντυπα και αφίσες.
Ένα παλιό κέντημα του 1882 της μικρής Ελένης Κασάσογλου μετατρέπεται από την Ρένα Παπασπύρου σε ένδυμα (από χαρτί) που θα φορεθεί από την Άσπα Στασινοπούλου σε ένα περίπατο μέσα και έξω από το μουσείο στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Το έργο / ρούχο δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από τις εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος του μικρού κοριτσιού. Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις. Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής.

Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου, εικαστικοί που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ΄70, συνεργάζονται για πρώτη φορά για να μεταφέρουν δύο αιώνες μετά μέσα στην δική τους πόλη την μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο δεν ξέρουμε που έζησε. Η δύναμη του χάρτινου ενδύματος /έργου της Ρένας Παπασπύρου, η κίνηση της Άσπας Στασινοπούλου, η βιντεο-προβολή στην είσοδο του ΕΜΣΤ και οι ήχοι από τους δρόμους της πόλης συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου γνώσης και δημιουργίας, όχι μόνο γυναικείας.


Hybrid city online resource στο Χώρο Νέων Μέσων του ΕΜΣΤ

Η αστική εμπειρία, με τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας και τη δυνατότητα ατέρμονης συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων μοιάζει συμμετοχική, παιγνιώδης αλλά και ευάλωτη ως προς την παρακολούθηση και τον έλεγχο. Ποιός έχει τον έλεγχο των νέων “αστικών δεδομένων”; Πόσο “ανοιχτές” και “έξυπνες” είναι για τους ίδιους τους πολίτες οι πόλεις του μέλλοντος; Ποιές είναι οι νέες προοπτικές αλλά και ποιοί οι νέοι κίνδυνοι που διαφαίνονται; Ποιοί πραγματικά ορίζουν την εικόνα της πόλης που τώρα διαμορφώνεται; Πως αποτυπώνονται οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί της σύγχρονης αστικής υβριδικής συνθήκης σε πρωτοβουλίες, έργα και δράσεις καλλιτεχνών και ερευνητών; Πιθανές απαντήσεις στο link της διαδικτυακής έκθεσης http://www.media.uoa.gr/hybridcity/onlineresource που φιλοξενείται (εκτός από το διαδίκτυο) και στο ΕΜΣΤ από το Σάββατο 18 Μαΐου. Στο εγχείρημα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας (Ε.Π.Ι.Ε.Ε.) του πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν με 28 έργα Έλληνες και ξένοι δημιουργοί και ερευνητές.

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιάννη Παπαδόπουλο παρουσιάζει το έργο του The Nothing Machine: Η Μηχανή που δεν κάνει τίποτα την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 στις 18:30.

Το έργο είναι μια γλωσσολογική μανούβρα στα μέτρα ενός Ελλειψογράφου. Είναι μια συσκευή-σχεδιαστικό όργανο-που προέκυψε από ερωτήματα για μια Άσκοπη Μηχανική. Το έργο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Θετικών Επιστημών του Μουσείου σαν μια συνομιλία με τα επιστημονικά όργανα της συλλογής του Μουσείου. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ο κ. Τάκης Λάζος, Φυσικός και Συνεργάτης του Ελληνικού Αρχείου Επιστημονικών Οργάνων.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος (1975) είναι Εικαστικός που έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Ζει και εργάζεται στην Αμβέρσα, Βέλγιο (roma50-6126.blogspot.com).


Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη προγραμματίζει μια σειρά από δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο. Οι δράσεις αυτές συνδυάζονται και με τις γιορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή της Πλάκας για τα 40 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013
11:00-12:00 και 12:00-13:00: Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη. (Ομάδες έως 25 ατόμων) - είσοδος ελεύθερη.

12:00-13:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι: "Κουδούνια - κουδουνάκια. Ήχοι μαγικοί", για παιδιά 6-12 ετών, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου, με τον παιδαγωγό Γιώργο Περράκη. (Ομάδα έως 35 παιδιών, με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-3250198) - είσοδος ελεύθερη.

13:00-14:00: Μουσικό δρώμενο στον κήπο του Μουσείου, με τη χορωδία και την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων από μαθητές του Μουσείου και τους δασκάλους τους. Επιμέλεια: Πέτρος Μουστάκας - είσοδος ελεύθερη.

19:00-20:30: Συναυλία στον κήπο του Μουσείου: "Μουσικές μνήμες από την Παλιά Αθήνα", με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων "Άττικα", δ/νση: Άρης Δημητριάδης, διοργάνωση: Γιάννης Βαλιάντζας - είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013
11:00-12:00 και 12:00-13:00: Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη. (Ομάδες έως 25 ατόμων) - είσοδος ελεύθερη.

13:00-15:00: Μουσική γιορτή στον κήπο του Μουσείου, με τραγούδια και χορούς απ' όλη την Ελλάδα, με τον Δημήτρη Κώτσικα (κλαρίνο), το συγκρότημά του και τους μαθητές του - είσοδος ελεύθερη.

Το διήμερο αυτό το Μουσείο θα είναι ανοιχτό
και με είσοδο ελεύθερη:
Σάββατο 18 Μαΐου, ώρες 10:00 - 21:00 και
Κυριακή 19 Μαΐου, ώρες 10:00 - 18:00

Οικία Κατακουζηνού
«Η Κοκκινοσκουφίτσα»/ Έκθεση Φωτογραφίας/ Κλεοπάτρας Χαρίτου
18 & 19 MAΪΟΥ 2013 & 25-26 MAΪΟΥ και ώρες 13.00-16.00 και ελεύθερη είσοδο

Μετά από εξαντλητικές επαναλήψεις αφηγούμενη την Κοκκινοσκουφίτσα, η Κλεοπάτρα Χαρίτου επιχειρεί τη γεφύρωση της παιδικής ηλικίας με την ενήλικη, καταλήγοντας σε μία σειρά φωτογραφιών με την ηρωίδα Κοκκινοσκουφίτσα.

Ποιός είναι ο κοινός τόπος ενός παιδιού και ενός ενήλικα μέσα στη χιλιοπερπατημένη διαδρομή μέσα στο δάσος; Μέσα από ποιές υποσυνείδητες προβολές ενηλικιώνεται το παιδί στην Κοκκινοσκουφίτσα και ποιούς φόβους συντηρεί εμμονικά ο ενήλικας; Το καλό και το κακό παραμένει το ίδιο με το πέρασμα των χρόνων;

Η πορεία της Κοκκινοσκουφίσας προς το σπίτι της γιαγιάς της (όπως και μέσα στην Οικία Κατακουζηνού), ξεκινά από την παιδική ηλικία, έτσι όπως αυτή συμβολίζεται όχι μόνο από την παιδική φιγούρα της αλλά και από διάφορα αντικείμενα ή τόπους που την σηματοδοτούν. Σταδιακά η παιδικότητα αρχίζει να χάνεται. Με την παρουσία του λύκου (το αρσενικό) αλλά και του δάσους πλέον (η κοινωνία), το μικρό κορίτσι εμβαπτίζεται σε γυναίκα, πάντα με τη χρήση του κόκκινου χρώματος όπως η γυναικεία φύση άλλωστε προστάζει και καταλήγει στην ύφανση της ενηλικίωσης και της γονιμοποίησης.

& «Παραμύθια των αδερφών Γκρίμ»/ Σκηνοθετημένες φωτογραφίες με τους μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Εντωμεταξύ, η Κλεοπάτρα Χαρίτου απευθύνθηκε σε μία οικογένεια γεμάτη παιδιά, του 15ου Δημοτικού Αθηνών, (άλλωστε, πως να χτιστεί η γέφυρα που θα ενώσει τα παιδιά και τον ενήλικα χωρίς την συμμετοχή τους, αναρωτήθηκε), με τα οποία συνεργάστηκε στη δημιουργία σκηνοθετημένων φωτογραφιών από επιλεγμένα παραμύθια των αδερφών Γκρίμ. Μετά από ανάγνωση των αυθεντικών παραμυθιών, με πολύ κουβέντα, ζωγραφική και με τα αυτιά ανοιχτά, κατέγραψε, μαζί με την καταλυτική συμμετοχή και υποστήριξη των δασκάλων τους, τις εντυπώσεις τους, μετατρέποντάς τις σε φωτογραφίες, με την ενεργή συμμετοχή τους. Στόχος υπήρξε η ανάπτυξη ικανότητας της κατασκευής και διαπραγμάτευσης του νοήματος με την αξιοποίηση των τρόπων της γλώσσας, της ψηφιοποιημένης εικόνας, του φωτός, των χρωμάτων και του χώρου.

«Το εθελοντικό αυτό ταξίδι με τους μαθητές του 15ου Δημοτικού Αθηνών είχε αφετηρία την ανάγνωση των αυθεντικών παραμυθιών που επιλέχτηκαν από τους δασκάλους. Όπως λέει η ίδια:

“Έπειτα, μέσα από κουβέντα με την κάθε τάξη/ομάδα, στύψαμε τα παραμύθια σαν τα φρούτα και το χυμό που συλλέξαμε, (το νόημα που μας έδωσε η αποδόμηση αλλά και η ανάλυση τους), τα παιδιά το έκαναν ζωγραφιά ή απευθείας, εικόνα. Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι κατασκευάσαμε μάσκες, ρούχα, κομμώσεις κλπ, και περάσαμε στην τελική φάση της ψηφιακής επεξεργασίας, μέρος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος. Το τελικό αποτέλεσμα στοχεύει στο tableau vivant, γραμμικό ή ναΐφ ανά την περίσταση, με σκόπιμη υπερβολή στην επεξεργασία καθώς τα μέσα που διαθέταμε ήταν πενιχρά αλλά και η ευχέρεια μετακίνησης περιορισμένη, τα στοιχεία που συνθέτουν το αποτέλεσμα κάθε φωτογραφίας, βαυκαλίζονται σαν μία νοθευμένη ισορροπία μεταξύ της επίπλαστης πραγματικότητας, της φαντασίας και του ρεαλισμού».

Σάββατο 18 Μαίου 2013 στις 20.30

Παραμύθια όπως δεν τα ακούσατε ποτέ!!!
ΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ; με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη
Απρόσμενες αφηγηματικές παραλλαγές από την λογοτεχνία και την προφορική παράδοση με πρωταγωνιστές την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλους γνωστούς ήρωες από τα παραμύθια των αδερφών Grimm. Μία συνομιλία της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη με τις φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Χαρίτου.

Μια ενήλικη, διαχρονική, και διακειμενική αντιμετώπιση με κέιμενα των Gilbert Lascault, Roald Dahl, James Finn Garner και άλλων, λαϊκά παραμύθια και γραπτά κείμενα μαθητών της Σάσας Βούλγαρη, που προέκυψαν στα σεμινάρια που διδάσκει δημιουργική γραφή

ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ!

Μια φορά κι ένα καιρό μια μικρή τρυφερή κόρη που είχε την εκνευριστική συνήθεια να φορά πρωϊ – μεσημέρι – βράδυ ένα κόκκινο σκουφί, πήρε τους δρόμους τους δασικούς και παρολίγο να χαθεί μέσα στο στόμα ενός αλανιάρη λύκου...
Φευ! Το κοριτσάκι σώθηκε, η γιαγιά φαγώθηκε ή δεν φαγώθηκε, ο λύκος πυροβολήθηκε, ζεματίστηκε ή έγινε... γουναρικό! αλλά η Κοκκινοσκούφα ηρωϊδα, μετρά χρόνους τώρα, να περιφέρεται αρυτίδωτη, αψεγάδιαστη και σπαστική στον αιώνα τον άπαντα!
Οπότε καλά έκαναν και της άλλαξαν τα φώτα σε άπειρες παραλλαγές, ρομαντικές και περιπετειώδης, σοφιστικέ και διεστραμμένες, λογοτεχνικές και εικονογραφικές...

Η είσοδος για την έκθεση φωτογραφίας και τη βραδιά αφήγησης είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης!

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
18/5

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στη διεθνή γιορτή της Ημέρας & Νύχτας των Μουσείων ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10.00 έως τις 24.00.

Οι κεντρικές δράσεις του φετινού προγράμματος:
1. Ξεναγήσεις στις Μόνιμες Συλλογές
2. Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013
3. Προβολές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
4. DJ Set από τους παραγωγούς του En Lefko 87.7
STREET PARTY

Δράσεις για τα παιδιά
1. Ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες
2. Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά
3. ‘Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας’ του Oscar Wilde, από την ομάδα Ιπτάμενοι Άνθρωποι

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής διοργανώνουν προβολές βίντεο με γενικό θέμα «Μουσική + Μαθηματικά = Κοινωνική Αρμονία», ενώ το Μουσείο «Νίκος Περαντινός» (Ευφορίωνος 14) υποδέχεται το κοινό με επιδείξεις μαρμαρογλυπτικής, ψηφιδωτού και πλαστικής γλυπτικής από τους δασκάλους των εργαστηρίων του.

Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το εορταστικό διήμερο της 18ης και 19ης Μαΐου με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς. 35 Χρόνια Πωλητήριο», στο Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1).
Με αφετηρία το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» και με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου.

Στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα στο Πωλητήριο οι εκδόσεις θα διατίθενται με έκπτωση 50% και τα αντικείμενα με έκπτωση 20%.

Σε όλα τα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου (Πειραιώς 138, Ισλαμικό και Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) η ελεύθερη είσοδος και οι εκπτώσεις στα πωλητήρια θα ισχύουν μόνο για το Σάββατο 18 Μαΐου.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης-Τζαμί Τζισδαράκη

Ξεναγήσεις στο ιστορικό τζαμί και στην ενδιαφέρουσα συλλογή κεραμικών που φιλοξενεί

Άρεως 1, Πλ. Μοναστηρακίου (απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ)
Τηλ.: 2103239813, 2103223368
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 11 π.μ. & 1 μ.μ. Με δήλωση συμμετοχής στο 2103242066. Ώρες λειτουργίας: Σάβ. 18/5, 9 π.μ.-7 μ.μ.

Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο

Ένα ταξίδι στην ελληνική ταχυδρομική και φιλοτελική ιστορία μέσα από ξεναγήσεις και προβολές
Ταχυδρομικό Μουσείο

Πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5, Παγκράτι
Τηλ.: 2107519066
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 10 π.μ.-6 μ.μ. Προβολές: 10 π.μ.-4 μ.μ., ανά δύο ώρες.

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Μπείτε στο σπίτι και το ατελιέ του ιστορικού ζωγράφου και παρακολουθήστε παράλληλα τις διαδρομές της ελληνικής διανόησης της εποχής του. «Δυνατό» και με εκπτώσεις το πωλητήριο
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι
Τηλ.: 2103615702
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 10 π.μ.-6 μ.μ.

Νομισματικό Μουσείο

Χαρείτε δωρεάν τις πλούσιες νομισματικές συλλογές στην πάλαι ποτέ κατοικία-κομψοτέχνημα του Σλίμαν, σε ένα διήμερο με προβολές κι εκδηλώσεις από τις καλλιτεχνικές ομάδες του φεστιβάλ Ανάμεσα

Νομισματικό Μουσείο, πανεπιστημίου 12
Τηλ.: 2103643774
Ημέρες / ώρες
Πέμ. 16/5-Παρ. 17/5.

Μουσική ξενάγηση στο Επιγραφικό Μουσείο

Μια βραδιά στο αίθριο του μουσείου με έργα κλασικού ρεπερτορίου, Μ. Χατζιδάκι αλλά και τραγούδια από κινηματογραφικές ταινίες της Disney από τα χορωδιακά σύνολα του Ωδείου Αθηνά
Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1
Τηλ.: 2108217637
Ημέρες / ώρες
Παρ. 17/5, 7.30 μ.μ.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο πρώτο παλάτι της Ελλάδας, στο περιβάλλον ενός αστικού σπιτιού του 19ου αιώνα (Παρ. 17/5-Σάβ. 18/5, 12 μ. & 1.30 μ.μ.). Για τα παιδιά εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παραμύθι για το περιβάλλον της Αθήνας του 19ου αιώνα (Παρ. 17/5-Σάβ. 18/5, 10 π.μ., 12 μ. & 2 μ.μ.)
Μουσείο Πόλεως Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Παπαρρηγοπούλου 7
Τηλ.: 2103246164

Μουσείο Μπενάκη


Παρ. 17/5, 7.30 μ.μ.: τιμητική εκδήλωση για τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Σάβ. 18/5-Κυρ. 19/5: εγκαίνια έκθεσης σύγχρονου ντιζάιν σε διάλογο με τα εκθέματα του μουσείου, παρουσιάσεις (Σάβ. 18/5, 11 π.μ.-8 μ.μ. & Κυρ. 19/5, 11 π.μ.-3 μ.μ.) από τους δημιουργούς για ψηφιδωτό, αγιογραφία, οριγκάμι, ντιζάιν κ.ά. τεχνικές, εργαστήρια κατασκευών για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω (Σάβ. 18/5, 11 π.μ.-8 μ.μ. & Κυρ. 19/5, 11 π.μ.-3 μ.μ.) και «ξεναγήσεις» στα παρασκήνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Μάνος. A Greek Portfolio, 50 χρόνια μετά» (Σάβ. 18/5-Κυρ. 19/5, 12 μ.-3 μ.μ.)
Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Τηλ.: 2103671000

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Ξεναγήσεις στις συλλογές ελληνικών και κυπριακών αρχαιοτήτων (6 μ.μ., 8 μ.μ., 10 μ.μ.) και στο Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013 (5 μ.μ.-11 μ.μ., ανά δίωρο). Προβολές πειραματικών φιλμ διάσημων καλλιτεχνών (όλη μέρα) και ντοκιμαντέρ για τους Μ. Αμπράμοβιτς (στις 6 μ.μ.) και 'Αι Γουεϊγουέι (στις 9 μ.μ.). Παιδική παράσταση «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» (12 μ. και 2.30 μ.μ., με κράτηση θέσης). Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά (11 π.μ.-4 μ.μ.) και εικαστικό εργαστήριο με τους υποψήφιους καλλιτέχνες για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013 Αλ. Τζάννη και Ηλ. Παπαηλιάκη (12.30 μ.μ., 2.30 μ.μ.)
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-7228321-3
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 10 π.μ.-12 μεσάν.



Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης


Το μουσείο διηγείται την ιστορία του μέσα από την έκθεση «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου και ο κόσμος όλος», σκηνικές αφηγήσεις από τη θεατρική ομάδα Playback Ψ (7.30-9.30 μ.μ.) και εικαστικό εργαστήριο για γονείς και παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω (5-7 μ.μ.)
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, Πλάκα
Τηλ.: 2103312621, 2103313734
Ημέρες / ώρες
Κυρ. 19/5, 11 π.μ.-2 μ.μ. & 5-9.30 μ.μ.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Για οικογενειακές εξορμήσεις με «πράσινη» αφορμή: επισκέψεις στα εργαστήρια βοτανικής, χερσαίας ζωολογίας και υδροβιολογίας (10 π.μ.-3 μ.μ.), ξεναγήσεις, χειροτεχνίες και περιβαλλοντικά παιχνίδια στην έκθεση «Κλιματική αλλαγή και μνημεία» (11 π.μ.-3 μ.μ.), Καραγκιόζης (12 μ.) και προβολή ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά βότανα (10 π.μ.-3 μ.μ.)

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13, Κηφισιά
Τηλ.: 2108015870
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 10 π.μ.-4 μ.μ.

Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού

Επιδείξεις μαρμαρογλυπτικής, ψηφιδωτού και πλαστικής γλυπτικής από τα εργαστήρια τα οποία ίδρυσε το 1974 ο ιστορικός γλύπτης της γενιάς του '30

Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού

Ευφορίωνος 14, Στάδιο
Τηλ.: 2107513653, 2104116269
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/4, 10 π.μ.-4 μ.μ.

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γνωρίστε το έργο του ιστορικού καλλιτέχνη μέσα από ξεναγήσεις στο σπίτι-ατελιέ του (Παρ. 17/5, 12 μ. Σάβ. 18/5, 12.30 μ.μ.) και την ομιλία της ιστορικού τέχνης Δ. Γιακουμή για την «ονειρική ζωγραφική» του (Σάβ. 18/5, 11 π.μ.)
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6 & Φρυγίας, Άνω Ιλίσια
Τηλ.: 2107777601

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Δείτε τα αρχαία αντικείμενα καθημερινής χρήσης που εκτίθενται για πρώτη φορά στην έκθεση «Από την Πυθία στην Αθανασία. Φωτίζοντας όψεις των Πρωτοβυζαντινών Δελφών» (εγκαίνια: Πέμ. 16/5, 12 μ.). Παρ. 17/5, 12.30-3.30 μ.μ.: ξεναγήσεις. Κυρ. 19/5, 10 π.μ.-12 μ.: εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα μυστικά της κουζίνας ενός πρωτοβυζαντινού σπιτιού, για μαθητές ηλικίας 10-11 ετών (με δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά ή στο museum@arch.uoa.gr)
Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
Τηλ.: 2107277561
Ημέρες / ώρες
Ωράριο έκθεσης: Δευτ.-Παρ. 8.30 π.μ.-4.30 μ.μ.

Μουσείο Ακρόπολης

Απολαύστε τα περίφημα γλυπτά του μέχρι τα μεσάνυχτα και αναζητήστε το ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο με τον πετεινό και τις σχετικές δράσεις για ενήλικους και παιδιά. Στις 9 μ.μ. στο προαύλιο συναυλία ελληνικής παραδοσιακής κι έντεχνης μουσικής από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου
Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
Τηλ.: 2109000900-1
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 8 π.μ.-12 μεσάν.

Λουτρό των Αέρηδων

Απολαύστε την περιήγηση στο μοναδικό σωζόμενο χαμάμ της Αθήνας (Σάβ. 18/5, 9 π.μ.-7 μ.μ.) αλλά και live μελωδίες της οθωμανικής περιόδου στις ατμοσφαιρικές του σάλες (Σάβ. 18/5, 5-7 μ.μ.)
Λουτρό των Αέρηδων

Κυρρήστου 8, Πλάκα
Τηλ.: 2103244340

Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Σάβ. 18/5 απολαύστε δωρεάν την ψηφιακή παράσταση «Ο ζωντανός πλανήτης» (9.30 μ.μ., 10.30 μ.μ., 11.30 μ.μ.), τη διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας (9 μ.μ.-12 μεσάν), την ομιλία του πανεπιστημιακού Μ. Πλειώνη για τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος (9 μ.μ.), τη συζήτηση για το βιβλίο «Το φύλο της τεχνολογίας και η τεχνολογία του φύλου» (8.50 μ.μ.), αφήγηση παραμυθιών από τη Ν. Κάπαρη (10.30 π.μ.) και... τον Κρόνο με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (9 μ.μ.)
Ίδρυμα Ευγενίδου

Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο
Τηλ.: 2109469600
Ημέρες / ώρες
Είσοδος με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 8.30 μ.μ.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ανακαλύψτε με την άνεση του διευρυμένου ωραρίου τα ιστορικά κειμήλιά του. Οι εφήβοι μπορούν να γυρίσουν το δικό τους ντοκιμαντέρ στο μουσείο (με δήλωση συμμετοχής. Απαραίτητη η έγγραφη άδεια των γονέων)
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
Τηλ.: 2103237617
Ημέρες / ώρες
Σάβ. 18/5, 9 π.μ.-8 μ.μ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Απολαύστε τις περίφημες αρχαιότητές του αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Σάβ. 18/5, 12 μ.: παράσταση από το χοροθέατρο Ήρος άγγελος του Π. Γάλλια. Κυρ. 19/5, 11 π.μ.: «Η ΑΦ01 και η μαγική Ίυγγα» από τον κουκλοθίασο Ψευτιά με αυτιά / 11.30 π.μ.: live ακορντεόν στις εκθεσιακές σάλες / 12.30 μ.μ.: «Πριν τη φωτιά...», ο μύθος του Προμηθέα σε αφήγηση Ν. Κάπαρη. Δευτ. 20/5, 6.30 μ.μ.: συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
Τηλ.: 2132144800

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Σάβ. 18/5, 6 μ.μ. & 7.30 μ.μ.: θεματικές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές (Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους, Μικρά Ασία-Η καρδιά του Βυζαντίου, Γυναικεία διαδρομή, Ψηφιδωτά, Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή). Την Κυρ. 19/5 εκπαιδευτικές δράσεις: στις 10 π.μ. για μαθητές Ε΄ Δημοτικού, στις 12 μ. για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού αλλά και για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών στις 10 π.μ. & 12 μ. (απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο 2132139507)
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
Τηλ.: 2132139500-1
Ημέρες / ώρες
Ώρες λειτουργίας: Σάβ. 18/5, 8 π.μ.-3 μ.μ. & 6-8.30 μ.μ. Κυρ. 19/5, 8 π.μ.-3 μ.μ.

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού και ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες»

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
10.30 π.μ. – 11.30 π.μ.
Ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου
12.00 μ.μ. – 13.30 μ.μ.
«Κλικ! Ουπς! Κάηκε το φιλμ;»
Ανακαλύπτουμε, μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα, τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (Α’, Β’, Γ’ τάξης δημοτικού)

13.30 μ.μ. – 15.30 μ.μ.
«Ζυμώνουμε ψωμί με Μικρασιάτικα μυρωδικά» για μικρούς και μεγάλους σεφ!
15.30 μ.μ. – 17.00 μ.μ.
«Παιδικές μνήμες σε μια Μικρασιατική γειτονιά»
Πώς τα αντικείμενα μας θυμίζουν στιγμές της παιδικής μας ηλικίας; Πώς ζούσε ένα παιδί στη Μικρά Ασία;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (Δ’, Ε’, Στ’ τάξης δημοτικού)

17.30 μ.μ. – 18.30 μ.μ.
«Το σεντούκι της Σιμέλας»
Τι ιστορίες αφηγούνται τα κεντήματα; Πώς τα νήματα της ζωής κεντιούνται πάνω στα υφάσματα;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

18.30 μ.μ. – 19.30 μ.μ.
Αφήγηση παραμυθιών και άλλων ιστοριών

19.30 – 20.00 μ.μ.
Ταξιδεύουμε στη Μικρά Ασία χορεύοντας με το χορευτικό του συλλόγου

20.00 μ.μ.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω και η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών τραγουδάνε σκοπούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας


 18/5 και 19/5
 ΠΗΓΗ:www.forfree.gr

Σχόλια