Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ειρηναίος


Στις 7.30 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος σε ηλικία 102 ετών έχοντας αφήσει πίσω του σημαντικό πνευματικό έργο τόσο στην Κρήτη όσο και στις άλλες περιοχές στις οποίες υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας ως ιεράρχης.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα πραγματοποιηθούν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου το 1911 και φοίτησε στο ιεροδιδασκαλείο της Αγίας Τριάδας Ακρωτηρίου Χανίων. Κατόπιν μαθήτευσε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και διορίστηκε ως καθηγητής σε διάφορα γυμνάσια του νομού Χανίων, ενώ συγχρόνως ανέπτυξε αξιόλογη θρησκευτική και κοινωνική δράση στην τότε επισκοπή Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Tο 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς, όντας ακόμη λαϊκός, μετά από επαναστατικό κήρυγμά του στον μητροπολιτικό ναό Χανίων. Οδηγήθηκε στις φυλακές Αγιάς και διασώθηκε από την εκτέλεση χάρη στη δυναμική παρέμβαση του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ σύντομα έγινε και πρεσβύτερος.

Το 1957 εξελέγη Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου με έδρα το Καστέλλι Χανίων. Στο πολυσήμαντο έργο του συγκαταλέγονται η ίδρυση κοινωφελών και πνευματικών ιδρυμάτων αλλά και η συμβολή του στην ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ αλλά και άλλων εταιρειών λαϊκής βάσης. Η αρχιερατεία του διεκόπη το 1972 όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο των εξέλεξε Μητροπολίτη Γερμανίας, όπου και εκεί πραγματοποίησε εκκλησιαστική, κοινωνική αλλά και αντιστασιακή δράση κατά της χούντας που υπήρχε τότε στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε Σάββατο μιλούσε στους ομογενείς σε όλη τη Γερμανία από το ραδιόφωνο. Τιμήθηκε δε με το παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μετά από πρωτοφανείς προσπάθειες του λαού της Κρήτης ο μητροπολίτης Ειρηναίος επέστρεψε το 1981 στη θέση του, ενώ το 2005 σε ηλικία 94 ετών υπέβαλε την παραίτησή του λόγω ηλικίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Για μια «μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας», μίλησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναφερόμενος στην κοίμηση του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου.

«Ένας πραγματικός Ιεράρχης που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την Κρήτη και ταυτίστηκε με το ποίμνιό του. Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Πίστης και το μεγαλείο της προσφοράς σε εκείνους που έχουν ανάγκη, βάζοντας τη σφραγίδα του σε Οικοτροφεία για απόρους, Γηροκομεία, Πνευματικά Κέντρα, Ανθρωπιστικά Ιδρύματα και Σχολές και παραδίδοντας ένα πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο. Η Χριστιανοσύνη θα τον τιμά και οι Έλληνες θα τον ευγνωμονούμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του πρωθυπουργός.

Για «σπουδαία προσωπικότητα» και έναν «ακούραστο εργάτη», μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του, και τονίζει: «Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, τίμησε όσο κανείς την Εκκλησία και τον τόπο του. Σπουδαία προσωπικότητα, πρωτοπόρος στην διδασκαλία και την υπηρεσία του ποιμνίου του, υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης και σύντροφος των αδυνάτων. Η αντιδικτατορική του δράση, η προσφορά του στη δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης, το σπουδαίο κοινωνικό του έργο, θα είναι παράδειγμα για όλους στις δύσκολες μέρες που διανύουμε».

«Ο Μητροπολίτης πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, υπήρξε μία σπάνια περίπτωση λόγιου και ταυτόχρονα λαϊκού ιεράρχη, θεολογικά βαθυστόχαστου και κοινωνικά φιλοπρόοδου και μαχητικού. Ιεράρχης, με δημοκρατικό ήθος, καθαρή αντιδικτατορική δράση που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην επαρχία του και σε όλη την Κρήτη αλλά και στη Γερμανία, ως Μητροπολίτης των εκεί Ορθοδόξων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μετατρέποντας την ουσιαστική εξορία του σε ιεραποστολική και κοινωνική διακονία υπέρ των αποδήμων Ελλήνων. Τα πολυάριθμα πνευματικά του τέκνα, η Εκκλησία της Κρήτης, όλη η Κρήτη και όλη η Ελλάδα θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη και σεβασμό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ:www.tanea.gr

Σχόλια

  1. Έχω γνωρίσει καλούς παπάδες και κακούς παπάδες, δεν έχει λοιπόν σημασία το σχήμα, καθεαυτό. Ένας Άνθρωπος με κεφαλαίο το «Α» πρέπει να ήταν αυτός ο Ειρηναίος... Πάντα άκουγα εξαιρετικές γνώμες, ακόμα κι από τους πιο αυστηρούς, γι’ αυτόν τον παπά που μπήκε μπροστά, αναζητώντας την ανάπτυξη και την προκοπή μέσα από τη Δικαιοσύνη και τη βοήθεια του Θεού, για όποιους, τέλος πάντων τη ζητούσαν αυτή τη βοήθεια, χωρίς μισανθρωπισμό, χωρίς αποκλεισμούς.

    Δικαιοσύνη!

    Και δεν είναι εύκολο για κάποιον εν ζωή να τον αγαπάνε οι πάντες και να μην ακούς κακή κουβέντα από τους μοχθηρούς και τους μνησίκακους. Πρόθυμος πάντα για να τον συμβουλεύονται οι «ταγοί». Άλλο ζήτημα που δεν άκουγαν τις συμβουλές του, αυτοί οι «ταγοί» και δεν πορευόμαστε με Δικαιοσύνη και ιδού τα αποτελέσματα...

    Η κατρακύλα συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου