Ερευνα της λέσχης ADAC για τα πιο αξιόπιστα και τα πιο ζημιάρικα αυτοκίνητα




Μία ντουζίνα μοντέλα από τα συνολικά 93, που αξιολόγησε η ADAC πέρυσι, δεν τα πήγαν καθόλου καλά και χαρακτηρίστηκαν «χαμηλής αξιοπιστίας». Ανάμεσά τους βρίσκονται και δημοφιλή μοντέλα, όπως τα VW Eos, Fiat Ducato, Smart Fortwo και Honda Jazz.

Σχεδόν μία στις τρεις καταγραφείσες βλάβες το 2012 αφορούσε χαλασμένη ή άδεια μπαταρία. Πολλές φορές οφειλόταν η βλάβη σε αστοχία του ηλεκτρικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα μοντέλα με σύστημα Start and Stop χρειάζονται συνήθως μία ειδική μπαταρία τύπου AGM. Αν είναι εγκατεστημένη στον χώρο του κινητήρα, τότε μπορεί να υπερθερμανθεί και να πάθει γρήγορα ζημιά.

Οι βλάβες δεν αποτελούν πάντως προνόμιο των ακριβών μοντέλων με πολλά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και πιο απλά Ι.Χ., που πέφτουν κυρίως θύματα της προσπάθειας των αυτοκινητοκατασκευαστών να περιορίσουν τα κόστη παραγωγής.

Στη μικρότερη κατηγορία των μίνι ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα αξιοπιστίας το VW Fox, το οποίο σταμάτησε πλέον να κατασκευάζεται. Δεύτερο το Ford Ka και ακολουθούν τα δίδυμα Toyota Aygo και Peugeot 107. Τελευταία κατατάσσονται το Smart Fortwo (ιδιαίτερα τα μοντέλα πενταετίας-εξαετίας) και το Chevrolet Matiz, όπου αποδεικνύονται περισσότερο επιρρεπή σε βλάβες τα μοντέλα του 2008.

Στην κατηγορία σούπερ μίνι θριάμβευσε το Nissan Micra, ανεβαίνοντας μάλιστα από την 14η θέση πέρυσι στην κορυφή εφέτος. Δεύτερο το Mini και στις επόμενες δύο θέσεις σκαρφάλωσαν το Peugeot 206 και το Audi A1. Εδώ συναντούμε στις τελευταίες θέσεις το Hyundai i20 και το Honda Jazz, κυρίως λόγω προβλημάτων στις μπαταρίες τους, ακόμη και στα νεώτερα μοντέλα.

Στη μικρομεσαία κατηγορία ανακηρύσσεται νικήτρια η BMW X1, ακολουθούμενη από το Citroen C4 Picasso και τη σειρά 1 της BMW. Πολύ κοντά τους βρίσκονται επίσης οι σειρές A-Class και B-Class της Mercedes, όπως επίσης το Audi A3. Τελευταίο κατατάσσεται το VW Eos ακριβώς μετά το κορεάτικο δίδυμο, που απαρτίζεται από το Hyundai i30 και το Kia Cee΄d.

Νίκη για την Audi στη μεσαία κατηγορία με το Q5, ενώ τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου καταλαμβάνουν η BMW X3 και το Audi A5. Τα λιγότερο αξιόπιστα της συγκεκριμένης κατηγορίας που εξέτασε η ADAC, είναι το Ford Mondeo και το Ford S-Max.

Στη μεγαλομεσαία κατηγορία ανακηρύσσεται νικητής το Audi A6 με μικρή διαφορά εμπρός από τη σειρά 5 της BMW. Τα Volvo S60/S70/S80/V70 πέρασαν στην τρίτη θέση μπροστά από τη σειρά Ε-Class της Mercedes, ενώ την πέμπτη θέση κατέλαβε το Skoda Superb.

Πώς έγινε η αξιολόγηση

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ADAC προέκυψαν από την αξιολόγηση περίπου 500.000 βλαβών κατά τη διάρκεια του 2012. Η αξιολόγηση αφορά μόνον σε τεχνικά προβλήματα (όχι για παράδειγμα κλήσεις της οδικής βοήθειας λόγω κλαταρισμένου ελαστικού, κλπ.). Η ADAC εξέτασε μοντέλα ενός έως έξι ετών, που παρέμειναν για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές και σε τουλάχιστον μία χρονιά είχαν σημειώσει πάνω από 10.000 ταξινομήσεις στη Γερμανία, ώστε να είναι επαρκές το δείγμα. Τα συγκεκριμένα κριτήρια πληρούσαν το 2012 ακριβώς 93 μοντέλα.

ΠΗΓΗ:www.tanea.gr

Σχόλια