Σε νέο κούρεμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% έως 20% αναμένεται να οδηγήσει η λήξη της μετενέργειας, στις 14 Μαΐου, για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση ή τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που είχε λήξει την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός.
Ετσι, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.
Πρόκειται για κλαδικές συμβάσεις που αφορούν κατηγορίες εργαζομένων όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρείες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες.
Οι μισθοί μπορεί να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω από αυτό το όριο.
Για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, το επίδομα γάμου (10%) θα αποτελεί πλέον παρελθόν και εφεξής θα παίρνουν τον μισθό μαζί με τις τριετίες.
Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, υπενθυμίζεται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, έναντι 27,2% που είναι σήμερα.
Στο μεταξύ νέα, την τρίτη κατά σειρά, συνάντηση θα πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των εργοδοτών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς την Πέμτη δεν προσήλθε στις συζητήσεις ο ΣΕΒ, ενώ απουσίες υπήρχαν και από συνδικαλιστικές παρατάξεις που διαφωνούν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.Από τους εργοδοτικούς φορείς προσήλθαν στη συνάντηση η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), η ΕΣΕΕ (έμποροι) και ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις).
Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι επιμένει και διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης που θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια δικαίου στον κόσμο της μισθωτής εργασίας «και θα σώζει ότι η κυβέρνηση δεν κατέστρεψε κάνοντας πράξη τις μνημονιακές επιταγές».
Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συμφωνήσουν στη διασφάλιση του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων, για τα οποία, όπως λέει, «σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί το επιχείρημα των μνημονιακών εντολών».
Για τον λόγο αυτό, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία να μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του οποίου δεν προσήλθαν σήμερα παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.Γι΄αυτή τη στάση, σημειώνει η ΓΣΕΕ, «ο ΣΕΒ είναι υπόλογος στους εργαζόμενους που καθημερινά πλήττονται από τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας».
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παπαγόπουλος κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης , ενώ αναφέρθηκε και στις παρατάξεις των συνδικάτων «που μονίμως κατ εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται θαρρούν είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ».
Τέλος για την Παρασκευή εχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.
ΠΗΓΗ:www.tanea.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου