Σύντομα η Ελλάδα χωρίς εξάρτηση από Μνημόνια



Του Δημήτρη Τσιούφου
Ενα αισιόδοξο μήνυμα, της Ελλάδας που χτίζεται και θωρακίζεται, επιχείρησε να εκπέμψει ο Αντ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επικεντρώνοντας τη δήλωση-διάγγελμά του στα θετικά σημεία της συμφωνίας και στην από εδώ και πέρα προσπάθεια της κυβέρνησης για την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός έχοντας ως βασική του επιδίωξη την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος και την αλλαγή της ατζέντας σε δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών -κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων και των ανέργων, αφού επισήμανε πως «η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται», προσπάθησε να δώσει μια θετική διέξοδο στις εξελίξεις τονίζοντας ότι «σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια». Θα είναι μια Ελλάδα, πρόσθεσε «αναπτυξιακή, ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Μια Ελλάδα ισχυρή, που δίνει προοπτική στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους», γιατί όπως υπογράμμισε «τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια. Τώρα χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει».
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε και επίσημα η δέσμευση των εταίρων μας, ότι «μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους», εξέλιξη που θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση, ενώ τόνισε πως «για πρώτη φορά, το όποιο «δημοσιονομικό κενό», καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα» και πως «έκλεισε η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. και άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισ». Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στη συμφωνία με την τρόικα σημείωσε ότι σε αυτή:
Προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα και πως.
Για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών στη φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού όπως είπε θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%.
Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014, επιβεβαίωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ όπως σημείωσε «αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».
Στις «καλές» ειδήσεις ο πρωθυπουργός ενέταξε και την κατ' αρχήν συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, λέγοντας ότι στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί το θέμα καθώς και η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών.
Ανεργία
Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε εκτενώς και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες υλοποιούνται προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι ενεργοποιούνται προγράμματα κοινοτικών πόρων για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Αναφερόμενος στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι προβλέπεται η απομάκρυνση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων οι 4 χιλιάδες ως το τέλος του 2013, μέτρο που όπως είπε αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, τόνισε «είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά».
Επιταχύνεται, κατέληξε, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια, ενώ επανέλαβε πως έχει διασφαλιστεί πλήρως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και ασφάλεια όλων των καταθέσεων.
Μνημόνιο
«Η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται. Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια»
Δόσεις
«Εκλεισε η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. και άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισ».
Φόροι
Στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών..imerisia.gr

Σχόλια