Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα



Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσαν Στουρνάρας και Τόμσεν. Σε φοροδιαφυγή, ανταγωνιστικότητα και αλλαγές στο Δημόσιο εστιάζει το ΔΝΤ. Τον Μάιο θα αποφανθεί το Eurogroup για την δόση των 6 δισ. Αγώνας δρόμου για τα 2,8 δισ. του Μαρτίου.
Του Σωτήρη Νίκα

«Έχουμε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist, ενώ ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε ότι έκλεισε η συμφωνία για την αναθεώρηση του προγράμματος.

Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν εκταμιευτεί και τα υπόλοιπα 2,8 και 7,2 δις ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου και υπογράμμισε ότι παραμένει «ταμπού» το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματαστην ελληνική οικονομία. Και όπως σημείωσε, η κυβέρνηση τα γνωρίζει και αναλαμβάνει δράσεις για να εξισορροπίσει το πρόγραμμα.

Τα τρία προβλήματα είναι:

1. Η φοροδιαφυγή. Το πραγματικό θέμα είναι η πολιτική βούληση για την καταπολέμησή της, ανέφερε ο κ. Τόμσεν, καθώς, όπως εξήγησε, τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη τεχνική βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση σε αυτό το κομμάτι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι θα ληφθούν μέτρα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία της νέας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων.

2. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι υπάρχουν εκατοντάδες με χιλιάδες μικροί περιριοσμοί και χρειάζεται ιδιαίτερη πολιτική αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

3. Αναδιάρθρωση δημοσίου τομέα. Οι διάφορες προσπάθειες που έχουν γίνει έχουν αποτύχει, δήλωσε ο. Τόμσεν και σημείωσε ότι χρειάζονται νέοι άνθρωποι στη φορολογικοί διοίκηση, στην εποπτεία των τραπεζών και σχεδόν σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα. Ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών δημοσίων υπαλλήων με νέους εργαζόμενους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την απαραίτητη δράση για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημοσίου.

Πέραν αυτών ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και στο θέμα του ελλ δημόσιου χρέους το οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλό. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει δείξει πως θέλει την Ελλάδα στους κόλπους της, όσο φυσικά η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της και πετυχαίνει τους στόχους της.

Πριν λίγο η τρόικα εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση με την οποία πιστοποιείται η ολοκλήρωση του ελέγχου, ενώ γνωστοποιείται ότι το Eurogroup θα αξιολογήσει την έκθεση της τρόικας μέσα στον Μάιο.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποστηρίζεται από παραμέτρους όπως ο χαμηλότερος του μ.σ. της Ε.Ε. πληθωρισμός αλλά και η ευελιξία στους μισθούς.

Ακόμη επισημαίνεται ως σημαντική «η άμεση ανταπόκριση σε πιθανές αποκλίσεις που μπορεί να εμφανιστούν. Οι αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στα μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και χρέους, μέσω μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση των εσόδων ώστε να έχει σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόρους. Εδώ δόθηκε και η μεγαλύτερη έμφαση της τρόικας, δεδομένης της σημασίας στη βελτίωση της συγκέντρωσης των φόρων και του περιορισμού του περιθωρίου για διαφυγή και διαφθορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ελεγκτές θεωρούν ακόμη ότιοι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται σε τροχιά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2014 που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Στο σημείο αυτό, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Πλέον, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να μην χαθούν τα χρονοδιαγράμματα. Η κυβέρνηση θέλει εντός του Απριλίου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ που αφορούν στη δόση του Μαρτίου και είχαν ως προαπαιτούμενο την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τις απολύσεις. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι για την έγκριση του ποσού αυτού μπορεί να συνεδριάσει το Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup ανά πάσα στιγμή με τηλεδιάσκεψη.]

Η ίδια η τρόικα, για την δόση των 2,8 δισ. του Μαρτίου αναφέρει ότι «η καταβολή της υα μπορούσε να συμφωνηθεί σύντομα από τις χώρες - μέλη».

Επίσης, θα εγκριθεί και η διάθεση των 7,2 δισ.ευρώ που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ακόμα δεν είχαν χρειαστεί. Η ανακεφαλαιοποίηση έχει χρονικό περιθώριο να υλοποιηθεί ως τα τέλη Απριλίου και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) είναι έτοιμος να διαθέσει τα ομόλογά του ύψους 7,2 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι στις 13 Μαϊου. Τότε θα συνεδριάσει το Eurogroup που θα πρέπει να εγκρίνει την αποδέσμευση των 6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, τη δόση που εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου. Μέχρι τότε Κομισιόν και ΔΝΤ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις τους για την αναθεώρηση του Μνημονίου. Το θέμα είναι ποια προαπαιτούμενα θα τεθούν αυτή τη φορά για την καταβολή των 6 δις ευρώ, καθώς και το σε πόσα μέρη θα «σπάσει» αυτή η δόση.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ έχει ως εξής:

Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την τρίτη αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές, επί της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά υλοποίησης και ότι οι στόχοι του θα επιτευχθούν.

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επανεξέταση. Εξακολουθεί να διαφαίνεται η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014, με πληθωρισμό κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και βελτιωμένη μισθολογική ευελιξία, κάτι που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η δημοσιονομική απόδοση είναι εντός των στόχων του προγράμματος. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει πλήρως όλα τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα για το διάστημα 2013-14 που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νομοθεσίας για την επέκταση της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας το 2013, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Είναι σημαντική η άμεση παρέμβαση σε παρεκκλίσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν. Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων και οφειλών, μέσω μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, προκειμένου να αποκτήσει σημαντικά περισσότερη αυτονομία, εξουσίες και πόρους και καθιέρωσης αποτελεσματικότερου και ευκολότερα εφαρμόσιμου συστήματος αποπληρωμής χρεών. Τούτο ήταν ένα από τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η αποστολή, δεδομένης της σημασίας που έχει η βελτίωση της είσπραξης φόρων και η μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη και πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της προσαρμογής και να υποστηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για επιπλέον μέτρα προσαρμογής.

Οι ενέργειες πλήρους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, βαίνουν προς ολοκλήρωση. Οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Το μεγαλύτερο τμήμα των 50 δισ. ευρώ που διατίθενται από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη εκταμιευθεί στην Ελλάδα και έχουν διοχετευθεί στις τέσσερεις κύριες τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προκαταβολή για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών. Το κλιμάκιο της Τρόϊκας εκτιμά ότι αυτά θα διασφαλίσουν το επαρκές το κεφάλαιο ακόμη και σε περίπτωση σημαντικά δυσμενών εξελίξεων. Αυτά τα κεφαλαιουχικά αποθέματα, συνεπώς, θα διασφαλίσουν την προστασία και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων.

Στους λοιπούς τομείς που κάλυψε η επανεξέταση περιλαμβάνονται: (α) Η διοικητική μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών και την ενίσχυση της υπευθύνοτητας με τον εκσυγχρονισμό της δομής, την κατάργηση θέσεων και τη μετάταξη προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων και αποδεδειγμένης ανικανότητας, μακρόχρονης απουσίας και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι αποτέλεσμα παύσης δραστηριότητας ή συγχώνευσης κρατικών φορέων που δεν υπάγονται στο πρόγραμμα κινητικότητας. (β) Η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου. (γ) Η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας. Τέλος, (δ) οι μεταρρυθμίσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και να αποφευχθεί η συσσώρευση χρέους. Το κλιμάκιο συζήτησε επίσης με τις ελληνικές αρχές την πρόοδο όσον αφορά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ περιλαμβάνονται: στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης με την υποστήριξη της ΕΕ, πιλοτικά προγράμματα για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, ένα πρόγραμμα παροχής πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ανασφάλιστους και, τέλος, ένα σύστημα για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των χρεωμένων νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση.

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι αρχές υποδηλώνουν ότι πιθανότατα να επιτευχθούν τα ορόσημα του Μαρτίου στο εγγύς μέλλον και ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενδέχεται σύντομα να συμφωνήσουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισεκατ. ευρώ από το EFSF που απομένει από την προηγούμενη επανεξέταση.

Το κλιμάκιο της Τρόϊκας εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτή η βιωσιμότητα θα διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα με τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος και με τη δέσμευση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εξετάσουν μελλοντικές πρωτοβουλίες και βοήθεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης μείωσης του ποσοστού του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕγχΠ και εφόσον η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ώστε το χρέος να διατηρηθεί σε προγραμματισμένη τροχιά.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνουν την επανεξέταση τον Μάιο.πηγή

Σχόλια