Γήπεδο στον Βοτανικό μέσα σε πέντε χρόνια



«Πράσινο φως» για την ανέγερση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, αλλά και ενός μικρότερου εμπορικού κέντρου στην ίδια περιοχή «άναψε» χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά τις συνταγματικές ενστάσεις και αντιρρήσεις του ΣτΕ. που "μπλόκαραν" προ τριετίας τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς για το γήπεδο, το εμπορικό κέντρο, το πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων κ.λπ., το ανώτατο δικαστήριο συναίνεσε στο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, αφού το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις και αλλαγές σε σύγκριση με το αρχικό.

Το Ε' Τμήμα ΣτΕ (πρόεδρος Α. Θεοφιλοπούλου, εισηγητής Δ. Βασιλειάδης) έκρινε συνταγματικά ανεκτό το νέο σχέδιο ΠΔ αφού "κόπηκαν" πολλές από τις αρχικές ρυθμίσεις με συνέπεια να ελαττώνεται η δόμηση και το ΣτΕ να συμπεραίνει ότι οι νέες διατάξεις δεν επιδεινώνουν το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής, ούτε των όρων διαβίωσης των κατοίκων.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε (88/13) συνταγματικό και το σκέλος του σχεδίου ΠΔ που επιτρέπει να παραμείνει και να αξιοποιηθεί το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας για μία 5ετία μέχρι να χτιστεί το νέο γήπεδο, χωρητικότητας 40.000 θέσεων. Κατά το ΣτΕ, η πρόβλεψη αυτή της διπλής ανάπλασης είναι συνταγματικά ανεκτή, αφού έχει «εντελώς προσωρινό χαρακτήρα». Ωστόσο, ο ΠΑΟ θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τη σύντομη ανέγερση του γηπέδου -σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο-, αλλιώς η μη κατεδάφιση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας θα αποδειχθεί όχι "εντελώς προσωρινού χαρακτήρα" και η διπλή ανάπλαση θα κινδυνεύσει.

Με το νέο σχέδιο ΠΔ στην Λ. Αλεξάνδρας προβλέπεται η ανέγερση αθλητικού μουσείου - εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης καθώς και η κατασκευή υπόγειου γκαράζ 700 θέσεων. Το παλιό γήπεδο θα λειτουργήσει το πολύ για 5 χρόνια και παράλληλα με την άδεια ανέγερσης του νέου γηπέδου πρέπει να εκδοθεί και άδεια κατεδάφισης του παλιού.

Οσον αφορά τις προσφυγικές πολυκατοικίες στα Κουντουριώτικα, αρχικά προβλεπόταν η απομάκρυνσή τους, αλλά το ΣτΕ είχε ακυρώσει στο παρελθόν την παράλειψη των συναρμοδίων υπουργείων να τις κηρύξουν διατηρητέες.

Εκπτώσεις
Στον Βοτανικό, το νέο ΠΔ προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις, αφού αποκλείεται πλέον η ανέγερση του πολυλειτουργικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων, αλλά και του γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Ταυτόχρονα, προβλέπεται δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης (από 1,6 σε 1,2) για το εμπορικό κέντρο σε γειτονική έκταση, το οποίο είχε "μπλοκάρει" το όλο σχέδιο διπλής ανάπλασης.

Το νέο γήπεδο θα έχει υπόγειο γκαράζ 450 θέσεων, ενώ μειώνονται σημαντικά οι εμπορικές χρήσεις του. Οσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις που είχαν προβλεφθεί αρχικά έξω από το κέλυφος αλλά ως συνέχεια του νέου γηπέδου, τώρα προβλέπεται η ενσωμάτωσή τους σε αυτό αλλά και στο γειτονικό εμπορικό κτίριο. Στο γήπεδο προβλέπονται χώροι ιατρικής υποστήριξης - αποκατάστασης αθλητών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού - αναψυχής, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, αθλητικοί ξενώνες, χώροι φιλοξενίας, εξυπηρέτησης ΜΜΕ κ.λπ. (οι εμπορικές χρήσεις δεν θα υπερβαίνουν το 17% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης).

Η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 47.000 τ.μ., από τα οποία 34.700 τ.μ. αφορούν το γήπεδο (μέγιστο ύψος 35 μ., με προσαύξηση 8 μ. για στέγαστρα, φωτισμό κ.λπ.), 7.500 τ.μ. τις αθλητικές εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη ΠΑΟ και 4.800 τ.μ. τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

Σε γειτονικό οικοδομικό τετράγωνο, όπου μειώνεται ο συντελεστής δόμησης σε 1,2, επιτρέπονται χρήσεις γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, κοινωφελών οργανισμών, εμπορικών καταστημάτων, πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας.

Με μέγιστη κάλυψη 40% και μέγιστο ύψος 18 μ., το ΣτΕ κρίνει ότι μειώνονται δραστικά οι δομούμενες επιφάνειες, ενώ επιχειρείται η εξυγίανση της περιοχής περιβαλλοντικά, η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και το σχέδιο ΠΔ κρίνεται συνταγματικά ανεκτό.ethnos.gr

Σχόλια