Από την Μαρία Μητσοπούλου
1.Υποστηρίζετε την έξοδο από την Ευρωζώνη και την παύση πληρωμών προς τους δανειστές ως πρωταρχικό όρο διεξόδου της χώρας από την κρίση.
Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια επιλογή μπορεί να αποβεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας; Σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας;
Μαζί με αυτά τα δύο είναι κι άλλα: η εθνικοποίηση των τραπεζών - έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες επιβιώνουν χάρη στο κρατικό χρήμα και τα κρατικά δάνεια* ο παραγωγικός σχεδιασμός και η ανασυγκρότηση - καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει μόνο με υπηρεσίες, όπως δείχνει σήμερα η Κύπρος* το κοινωνικό κράτος - και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για να έχουμε μια αναζωπύρωση της ζήτησης που συνεχώς εκμηδενίζεται. Οι προϋποθέσεις προϋπάρχουν εδώ και πολύ καιρό: Είναι η ολική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που έχει φέρει η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, το πρόγραμμα της τρόικας και η δουλική στάση των κυβερνήσεων. Η εμπειρία από το 1929 μέχρι σήμερα είναι ότι καμία χώρα σε ακραία υφεσιακή κατάσταση δεν μπορεί να βγει από την κρίση με σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ, και χωρίς τον κεντρικό ρόλο του κράτους.
Εμείς στο Σχέδιο Β δεν ακολουθούμε τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας μέσα από δημοσκοπήσεις. Αν είναι ανάγκη, δεν διστάζουμε να έρθουμε κόντρα στο ρεύμα, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό για τον τόπο και τον λαό. Ομως στις σημερινές περιστάσεις δεν είναι αυτό αναγκαίο. Το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο αποστασιοποιείται από την Ευρωζώνη, από μηδαμινό που ήταν πριν από λίγο, αρχίζει να προσεγγίζει το μισό του πληθυσμού.
2 .Πέρα από το γνωστό επιχείρημα περί του «λόμπι της δραχμής», το οποίο χρησιμοποιείται για να εμποδίσει να αναπτυχθεί η σχετική συζήτηση, δεν νομίζετε ότι σε κάποιο βαθμό οι όποιες επιφυλάξεις, με δεδομένες και τις ευρύτερες πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, είναι βάσιμες; Είναι δυνατόν χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες, πέρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία έχουν περιέλθει, βρίσκονται και στο επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών, να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που αναμένεται ότι θα τους ασκηθούν από τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων;
Περί «λόμπι της δραχμής» κάνουν λόγο μόνο όσοι δεν μπορούν να απαντήσουν στο Σχέδιο Β με επιχειρήματα και χρησιμοποιούν τη γλώσσα των ύβρεων. Θεωρώ ότι η ρευστότητα όσον αφορά τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας είναι παράγοντας που ευνοεί την προώθηση βαθιών αλλαγών στη διεθνή θέση της χώρας.
Σε μια αβέβαιη ανατολική Μεσόγειο ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήθελαν μια Ελλάδα εχθρική. Αν θέλετε, ένα απλό επιχείρημα για τις δυνατότητες που υπάρχουν μας δίνει η Τουρκία. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιβάλει αποκλεισμό στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, το Ιράν προσφέρει το πετρέλαιό του σε ασύλληπτα ευνοϊκούς όρους, η Ελλάδα πειθαρχεί στις αποφάσεις της Ε.Ε. και έχουμε τις ξυλόσομπες και τα μαγκάλια. Η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν και δεν τολμούν να τους πουν κουβέντα.
3. Μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο και τις εξελίξεις που πυροδότησε, πώς βλέπετε την προοπτική της Ευρωζώνης;
Η προοπτική της Ευρωζώνης είναι να φέρνει την καταστροφή στις περιφερειακές χώρες που συμμετέχουν. Μέχρι τώρα -και το ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός- είχε καταργηθεί κάθε ασφάλεια στους μισθούς. Κάθε ασφάλεια στις συντάξεις. Κάθε ασφάλεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάθε ασφάλεια στη διατήρηση ή την εξεύρεση θέσης εργασίας. Κάθε ασφάλεια στην κατοχή ακόμη κι ενός μικρού ακινήτου. Με τα γεγονότα στην Κύπρο καταργήθηκε κάθε ασφάλεια και στις λαϊκές καταθέσεις. Τι άλλη καταστροφή θέλουμε να γίνει για να πάρουμε τον δικό μας δρόμο.
4. Τι επιδιώκετε με την πρωτοβουλία σας για το Σχέδιο Β και πώς θα το επιτύχετε; Προχωράτε στην ίδρυση νέου κόμματος;
Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουν μαζικά και γρήγορα θέσεις εργασίας. Να υπάρξει ρευστότητα και να κινηθεί η αγορά. Να αξιοποιηθεί στη χώρα το πολύτιμο δυναμικό των νέων επιστημόνων που τώρα μεταναστεύει, ενώ έχει γίνει μια πανάκριβη επένδυση για την εκπαίδευση του καθένα τόσο από το κράτος όσο και από την οικογένειά του. Τέτοιοι είναι οι στόχοι του Σχεδίου Β που θα έχει πολιτική και εκλογική παρουσία. Δεν πρόκειται για νέο κόμμα. Πρόκειται για συσπείρωση οργανωμένων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που ασπάζονται τις ίδιες απόψεις λειτουργώντας εντελώς δημοκρατικά μέσα από ένα δίκτυο συνελεύσεων.
5. Υποστηρίζετε την ανάγκη υπέρβασης των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία επικρίνετε ως «γραφειοκρατικά», ακόμα κι εκείνα της Αριστεράς από τα οποία προέρχεστε. Διαφαίνονται στον ορίζοντα πολιτικές δομές ικανές να τα αντικαταστήσουν; Ποιοι λόγοι κατά τη γνώμη σας υποδεικνύουν μια τέτοια «ανάγκη»;
Ο κύριος λόγος είναι όχι απλώς η αποξένωση αλλά η απέχθεια που νιώθει η κοινωνία για το πολιτικό σύστημα, και ιδιαίτερα η νεολαία. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Το είδαμε με εξαιρετική ορμή στις ιταλικές εκλογές. Στην εποχή του Διαδικτύου και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και της δυνατότητας που δίνουν για μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές επιλογές δεν μπορούμε να μιλάμε για «αρχηγούς» σαν να ζούμε στην εποχή των καουμπόηδων και των Ινδιάνων, για σκοτεινά γραφεία που παίρνονται αποφάσεις, για παρατρεχάμενους. Τα συνελευσιακά στοιχεία που αναδείχθηκαν στις πλατείες -όχι μόνο στην Ελλάδα- δημιουργούν ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας της πολιτικής ζωής μέσα στο οποίο δεν εννοείται ούτε η κομματοκρατία ούτε, σε συνθήκες μάλιστα κρίσης, η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.
6. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ΑΟΖ; Μπορεί να περιπλέξει την ελληνική κρίση; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση;
Καταρχάς επειδή από όσους στηρίζουν το Σχέδιο Α ακούγεται συχνά «υπομονή, σε λίγο θα έρθουν τα λεφτά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο», ας έχουμε υπόψη ότι αυτά θα υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας για μια δεκαετία τουλάχιστον, και μέχρι τότε θα έχει γονατίσει εντελώς η ελληνική κοινωνία. Για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι πολύ πιο προχωρημένη στις έρευνες και την προετοιμασία προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ έσοδο πριν από το 2020. Για να προχωρήσει η Ελλάδα στην προετοιμασία της, για να μπορέσει να επιβάλει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Τουρκία, για να αποφύγει το εκ των προτέρων ξεπούλημα των όποιων πλουτοπαραγωγικών πόρων υπάρχουν κάτω από τον πυθμένα χρειάζεται μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική και μια οικονομική υπόσταση που δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
7. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών; Μήπως τελικά το «πουλόβερ» θα ξηλωθεί από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και όχι από τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, για να θυμηθούμε και μια παλιότερη δική σας διατύπωση;
Είναι ενδιαφέρουσες οι διεργασίες που γίνονται στον ευρωπαϊκό Νότο είτε με το «όχι» της κυπριακής βουλής, είτε με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, είτε με τις φοβερές διαδηλώσεις της Λισαβόνας και της Μαδρίτης, είτε με το γεγονός ότι σήμερα πια στην Ελλάδα το Σχέδιο Β είναι ένας κεντρικός όρος του πολιτικού λεξιλογίου. Οποια χώρα και αν κάνει το μεγάλο βήμα τομής, την έξοδο από την Ευρωζώνη και την αναζήτηση ενός άλλου τύπου ευρωπαϊκής συνεργασίας πιστεύω ότι θα γίνει το παράδειγμα και η έμπνευση για τον κόσμο της ανεργίας και της εργασίας στις άλλες περιφερειακές χώρες. Απλώς η χώρα που θα το κάνει πρώτη θα είναι εκείνη η οποία και πρώτη θα αρχίσει να επιλύει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της ανεργίας είτε για τους αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Και κάτι ακόμη, η χώρα που θα το κάνει πρώτη είναι αυτή που θα γραφτεί στην ιστορία για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής προόδου και της αλληλεγγύης. Θέλουμε η πατρίδα μας, η Ελλάδα, να είναι αυτή η χώρα.
Link
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου