Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το βράδυ




Με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μάς υποδέχεται ο πρώτος μήνας της άνοιξης, καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο της ΓΓΠΠ:

• To Σάββατο 2/3 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, βαθμιαία μέσα στη νύχτα του Σαββάτου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 3/3, θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, και από το μεσημέρι της Κυριακής 3/3 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

• Θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν το Σάββατο 2/3 αρχικά στο Ιόνιο και σταδιακά από τη νύχτα στο Αιγαίο, ενώ την Κυριακή 3/3 και από τα βορειοανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς εντάσεως 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.

• Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το βράδυ του Σαββάτου 2/3 στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

• Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής 3/3 στα δυτικά και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.



Aκούστε την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό:

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο:


Συμβουλές για τους πολίτες


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες και να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, ενόψει των έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και χιονοπτώσεων. 

Ειδικότερα: 

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και, εφόσον πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση, και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν, επιπλέον, τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο




Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων από τα δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.




Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας


Καϊμακτσαλάν

Σχόλια