Διαφάνεια και συναίνεση!




Διαφάνεια και συναίνεση!

Τo καυτό θέμα των αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα της αξιοποίησης της κρατικής μας περιουσίας θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης, πιο έντονα μάλιστα από κάθε άλλη φορά. Και είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει και πάλι οξεία πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Από τη στήλη αυτή είχαμε προειδοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι δανειστές, βλέποντας την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να εξαντλείται, αλλά και τα περιθώρια νέων περικοπών και μειώσεων στα εισοδήματά τους να στενεύουν απελπιστικά, στην επόμενη φάση εφαρμογής του μνημονίου θα πιέσουν έντονα την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα σε εκποίηση «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας, τώρα που οι αξίες στη χώρα μας βρίσκονται στο ναδίρ! Ο στόχος είναι απλός και προφανής: να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των «ασημικών» του ελληνικού κράτους, τα οποία στις τρέχουσες εξευτελιστικές αποτιμήσεις τους «εγγυώνται» σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες.

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ σήμερα, καθώς είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, αυτό που γράψαμε και λίγες μέρες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων, υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά, καλείται τώρα να αποκρούσει τις εντεινόμενες αυτές πιέσεις των δανειστών μας και να λειτουργήσει με τον ψύχραιμο, διαφανή και αποτελεσματικό εκείνο τρόπο που θα εξασφαλίζει αφενός την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της χώρας και των πολιτών της και αφετέρου τη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των στρατηγικών τομέων οικονομικής δραστηριότητας, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εθνική κυριαρχία. Είναι προφανές για παράδειγμα ότι η εκμίσθωση, έστω και μακροχρόνια, ορισμένων δραστηριοτήτων είναι σαφώς προτιμότερη από την οριστική εκποίηση υποδομών, εγκαταστάσεων ή δημόσιας γης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική, υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα, πρέπει να λειτουργήσει στην υπόθεση αυτή με εθνικά κριτήρια και να συνεργασθεί με την κυβέρνηση, παραμερίζοντας το στενά νοούμενο παραταξιακό της συμφέρον. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές της δυνάμεις και πηγές. Πρέπει να εκμεταλλευθεί, με διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα, όλες τις δυνατότητές της, προκειμένου να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος, χωρίς να ληφθούν νέα επαχθή μέτρα λιτότητας, αλλά και να διασώσει την εθνική περιουσία, που είναι βέβαιο ότι... ορέγονται διακαώς οι δανειστές της. Να τη διασώσει και να την εκμεταλλευθεί ως εργαλείο ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Και βέβαια αυτή η δύσκολη και επίπονη διαδικασία προϋποθέτει στοιχειώδη εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Προϋποθέτει υπέρβαση των μικροκομματικών σχεδιασμών και βλέψεων και κοινή προσπάθεια, με πλήρη διαφάνεια. Προϋποθέτει, κυρίως, εθνικό μέτωπο απέναντι σε όσους «πονηρούς» εντός και εκτός ελληνικών συνόρων επιδιώκουν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής και όχι την πραγματική και επωφελή για τη χώρα αξιοποίησή της.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το ελληνικό κράτος έχει αποδειχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις κακός, κάκιστος επιχειρηματίας. Ακριβώς γι’ αυτό η πλειονότητα των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, συμφωνούν σήμερα ότι πρέπει να αναζητηθούν έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις εκμετάλλευσης του κρατικού μας πλούτου, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τ. Αθανασόπουλου στη Real news, σύμφωνα με τις οποίες «δεν πουλάμε αν οι τιμές δεν συμφέρουν» και μάλιστα θα επιδιώξουμε «συμμετοχή στα πιθανά μελλοντικά κέρδη ενός αγοραστή, που θα προκύψουν από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε “ενδεχόμενη” χαμηλή τιμή -λόγω της ύφεσης- τη δεδομένη στιγμή της πώλησης», κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να μη μείνουν κενό γράμμα. Αρκεί να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Οι κινήσεις που θα γίνουν, τόσο σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις όσο και σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρέπει να είναι αποτελεσματικές, προσοδοφόρες και κυρίως πρέπει να έχουν ευρύτατη πολιτική και λαϊκή συναίνεση. Το θέμα είναι κρίσιμο και επομένως εθνικό. Δεν χωρούν ούτε «πονηριές», ούτε «εξυπνάδες»... Οι πολίτες αυτή τη φορά επαγρυπνούν και θα είναι αμείλικτοι!

Σχόλια