ο 57,48%, με το οποίο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη απόψε έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει υποψήφιος στην μεταμακαριακή περίοδο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεπέρασε το 56,54%, που είχε συγκεντρώσει το 1983 ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με την συνεργασία του ΑΚΕΛ.
Ο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός), που ιδρύθηκε το 1976 από τον Γλαύκο Κληρίδη, είναι, σύμφωνα με την πολιτική του διακήρυξη του 2011, «ένα σύγχρονο φιλελεύθερο σε ιδέες κόμμα με κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι μέρος της ισχυρότερης πολιτικής τάσης στην Ε.Ε.: της πολιτικής οικογένειας που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό με την κοινωνική ευαισθησία και την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική συνοχή. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προσδιορίζεται από το τρίπτυχο: κοινωνικός φιλελευθερισμός, κοινωνική συνοχή, πραγματισμός».
Με εκλογή Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στην εξουσία μετά από δέκα χρόνια, μετά την δεκαετή διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές του 2003 από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.
Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θεωρείται «πολιτικό ανάστημα» του Γλαύκου Κληρίδη και με την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται ο 16ος ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Λόγω του επείγοντος της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, της εξεύρεσης τρόπου εξόδου από την οικονομική κρίση και του κυπριακού ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έχει περίοδο χάριτος. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για τάχιστη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τις τράπεζες και το κράτος, ο νέος πρόεδρος καλείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να καταβάλει προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των πολιτικών και με συνταγματικό εργαλείο τη νωπή ετυμηγορία του λαού να προχωρήσει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές, που απαιτούνται για την πρόοδο της Κύπρου.
Το πρώτο «δείγμα γραφής» θα δώσει ο κ. Αναστασιάδης από την επιλογή των συνεργατών του , ιδιαίτερα στα υπουργεία-κλειδιά, Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου, λόγω υδρογονανθράκων.
Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη, όταν ο κ. Αναστασιάδης θα δώσει την νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, ο οποίος διετέλεσε ΥΠΕΞ και του Γλαύκου Κληρίδη.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου προορίζεται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υποψήφιος για υπουργοποίηση σε παραγωγικό υπουργείο είναι και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου. Για το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται ως επικρατέστερος ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών του Τ. Παπαδόπουλου.
Από το ΔΗΚΟ θα προταθούν για υπουργοποίηση οι Κυριάκος Κενεβέζος και Φώτης Φωτίου. Επίσης , συζητούνται τα ονόματα του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής δρ. Φίλιππου Πατσαλή και του δικηγόρου και καθηγητή δρ. Γιώργου Παμπορίδη.
«Κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η συνεργασία με την Ελλάδα»
Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες του θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
«Σήμερα ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη πενταετία. Αποδέχομαι αυτή την εντολή με ιδιαίτερη τιμή και αναλαμβάνω την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους η λαϊκή βούληση», ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε εκτίμηση προς τους ανθυποψηφίους του.
Τόνισε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. «Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική», είπε.
Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης Κύπρου και να ενεργεί και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες του, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος, τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι θα συνομιλήσει και θα συνεργαστεί αξιόπιστα με τους Ευρωπαίους εταίρους «με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη».
Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας, επεσήμανε. Ο νέος πρόεδρος, με τις δηλώσεις του έστειλε προς τους Τουρκοκύπριους μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση, που «θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια αυτή θα έχει την ενεργό συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μια απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.
Τέλος, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε «μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο , με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».
Αθρόα λαϊκή συμμετοχή στην τελετή της ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με την τελετή της ανακήρυξης (από τον Έφορο Εκλογής Ανδρέα Ασσιώτη) του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ως νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, η διαδικασία των προεδρικών εκλογών.
Η τελετή παρουσία πολλών χιλιάδων υποστηρικτών του κ. Αναστασιάδη έγινε στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στην Λευκωσία.
Οι υποστηρικτές του κ. Αναστασιάδη ανέμιζαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες και πανηγύριζαν.
Πριν από την έναρξη της τελετής, τραγούδησε ο δημοφιλής καλλιτέχνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Λόγω της κοσμοσυρροής, πολύς κόσμος παρακολούθησε την τελετή εκτός του σταδίου, από τρεις γιγαντοοθόνες Ο κ. Αναστασιάδης στην παρθενική ομιλία που έκανε με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων: -Δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί με απόλυτο σεβασμό στην εντολή του λαού και υποσχέθηκε να εκπληρώσει με συνέπεια την ευθύνη που επωμίζεται.
-Διαβεβαίωσε όλους όσοι έκαναν άλλη επιλογή πως ο σεβασμός του είναι απόλυτος στη δική τους απόφαση.
-Δεσμεύτηκε για την πάταξη της διαφθοράς και τη λειτουργία του κράτους σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Θα συνομιλήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, με τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη. Θα εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία μας», τόνισε σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωση του ενώπιων των μέσων ενημέρωσης.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν, πλέον, τον «ακρογωνιαίο λίθο» της κοινής προσπάθειας για λύση.
Έστειλε μήνυμα στους Τουρκοκύπριους για λύση , που θα οδηγεί σε μια «πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, που θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε ιαχές κάποιων οπαδών ο κ. Αναστασιάδης τους επέπληξε, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διχοτόμηση της Κύπρου»
Η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=259442
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου