36 εκατομμύρια κυβικά νερό σε 5 ώρες


Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις του πυκνού δικτύου μετρήσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο λεκανοπέδιο Αττικής για τις καταστροφικές βροχές της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου, διαπιστώνουμε ότι μέσα στις πέντε ώρες του φαινομένου, κατά μέσο όρο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 80 mm βροχής, ή αλλιώς 80 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.

Υπολογίζοντας την έκταση του λεκανοπεδίου Αττικής (προσεγγιστικά η περιοχή μεταξύ Σαρωνικού, Αιγάλεω, Πάρνηθας, Πεντέλης και Υμηττού) σε περίπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το αποτέλεσμα του νερού που έπεσε εντός του λεκανοπεδίου μέσα σε 5 ώρες ήταν (προσεγγιστικά) 36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η ποσότητα αυτή, είναι περίπου το πόσιμο νερό που καταναλώνουμε στην Αθήνα σε 35 ημέρες, ή ο μέγιστος ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του Μαραθώνα.
Σχετικές πληροφορίες για τον εγκλωβισμό και την ανατροφοδότηση των καταιγίδων οι οποίες έδωσαν αυτά τα μεγάλα ύψη βροχής δίνονται στην ενότητα METEOGRAPHICS (κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας).

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη
ΕΑΑ-Πεντέλη

Σχόλια