Σαν σήμερα 20/2: Ευχάριστη ή μη, η γεύση των Nirvana μας έχει μείνει,το ίδιο και ο ιδρυτής τους, Kurt Cobain! Ακόμη:1996: Ο αγώνας του melodic death έχει αρχίσει και οι In Flames,γκαζώνουν!



A STAR IS BORN


Επέτειος 46 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Nirvana, KurtCobain. Γεννήθηκε στο Aberdeen της Ουάσιγκτον και από μικρός λάμβανε ειδική φαρμακευτική αγωγή λόγω της υπερκινητικότητάς του, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο καθώς και ηρεμιστικά για να μπορεί να κοιμάται τα βράδια.

Στα εφτά χρόνια του οι γονείς του χώρισαν, κάτι που είχε δραματικές επιπτώσεις στην προσωπικότητα του, όπως και ακολούθως, το γεγονός ότι ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε φτιάχνοντας νέα οικογένεια, ενώ η μητέρα του επισύναψε σχέσεις με έναν άντρα που της ασκούσε σωματική βία.


Ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της ζωής του, με την συγκεκριμένη περίοδο να αντικατοπτρίζεται σε τραγούδια όπως το “Sliver”. Απεχθανόταν το σχολείο, δεν ήθελε να έχει σχέσεις με τους συμμαθητές μου και πέρναγε το χρόνο του ζωγραφίζοντας και τραγουδώντας. Τον πρώτο καιρό, άκουγε Beatles και Monkees, αλλά μετά πέρασε σε Kiss, Black Sabbath,Sex Pistols και Clash.

Στα 14α γενέθλια του, αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να πειραματίζεται με διάφορα μουσικά είδη. Ήταν επίσης roadie σε μια μπάντα του Seattle, τουςMelvins, κάτι που οδήγησε στη γνωριμία του με τον Krist Novoselic, με τον οποίο έκαναν εξάσκηση στο κομμωτήριο της μητέρας του. Ο Cobain, εγκατέλειψε το σχολείο λίγες εβδομάδες πριν την αποφοίτησή του ώστε να βρει δουλειά, μάταια όμως αφού δεν μπορούσε να μείνει κάπου για καιρό.

Το 1986, προσπάθησε να πείσει τον Novoselic να σχηματίσουν μια μπάντα, δίνοντάς του μια κόπια από ένα ντέμο που είχε ηχογραφήσει με την μπάντα που έπαιζε πριν, τους Fecal Matter. Μετά από μήνες, ο μπασίστας δέχτηκε και ήρθε ο σχηματισμός των Nirvana. Το πρώτο τους άλμπουμ, ήρθε το 1989 και ξεκίνησε μια περιοδεία στην Αμερική και η πρώτη τους διεθνής συναυλία στην Αγγλία. Η τεράστια επιτυχία, ήρθε το 1991 με τη δεύτερη δουλειά τους, το “Nevermind”, με τη δημοτικότητα τους να εκτινάσσεται στα ύψη.

Η όλη επιτυχία τρόμαζε τον Cobain, που προτιμούσε το οικείο περιβάλλον των club και ήταν τα χρήματα αυτά που τον οδηγούσαν στο να κάνει συναυλίες σε γήπεδα και αρένες. Στις αρχές του ’90, ξεκίνησε να κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών όπως η μορφίνη και η ηρωίνη, αλλά το 1992 η ζωή του φωτίστηκε, όταν παντρεύτηκε την Courtney Love και απέκτησε την κόρη του, Frances Bean.

Ο ίδιος ηρέμησε λίγο και η μπάντα κυκλοφόρησε το “Incesticide”. Τα πράγματα πήραν σοβαρά άσχημη κατεύθυνση το 1993, όταν ο καλλιτέχνης νοσηλεύτηκε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Μετά από ένα χρόνο σε κέντρο αποτοξίνωσης, έφυγε χωρίς να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Την ίδια χρονιά οι Nirvana κυκλοφόρησαν το τελευταίο άλμπουμ τους, “In Utero” και έπαιξαν στο MTV Unplugged, δίνοντας και μία συναυλία στο Μόναχο το 1994.

Μία εβδομάδα αργότερα, ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Αφού συνήλθε και έφυγε οικειοθελώς, βρέθηκε έπειτα από τρεις ημέρες, στις 5 Απριλίου του 1994, νεκρός στο σπίτι του από τη γυναίκα του. Είχε αφήσει πίσω ένα σημείωμα μέσα από το οποίο, ανέφερε την πρόθεση του να αφήσει τη γυναίκα του αλλά και τη μουσική. Αυτό και έκανε, φεύγοντας απ’ τη ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών.


63 ετών γίνεται ο Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και παραγωγός, Walter Becker, γνωστός απ’ τους Steely Dan, των οποίων υπήρξε ιδρυτής, κιθαρίστας και μπασίστας. Ξεκίνησε τη μουσική του ενασχόληση με το σαξόφωνο και μετά έπιασε την κιθάρα και έκανε μαθήματα blues τεχνικής με το γείτονά του, Randy Wolfe.

Την εποχή που φοιτούσε στο κολλέγιο, γνωρίστηκε με τον Donald Fagen και άρχισαν να παίζουν μαζί σε διάφορες μπάντες, ενώ το 1969 μετακόμισαν στο Brooklyn και άρχισαν να κάνουν καριέρα ως συνθετικό δίδυμο. Δύο χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στην California και σχημάτισαν τους Steely Dan, με πλήρη σύνθεση. Αρχικά ο Becker ήταν κυρίως μπασίστας και συνέβαλε στη σύνθεση του υλικού της μπάντας, ενώ σε κάποια κομμάτια έπαιζε κιθάρα ή έκανε δεύτερα φωνητικά.

Παρά την επιτυχία του συγκροτήματος, ειδικά το 1977, ο Becker αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού του σε ουσίες. Αφού το δίδυμο, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1978, η φίλη του μουσικού, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, που οδήγησε σε μια άδικη εις βάρος του μήνυση, που τον έφερε υπαίτιο για το θάνατό της.

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός, όταν χτυπήθηκε από ένα ταξί στο Μανχάταν, ενώ διέσχιζε το δρόμο και αναγκάστηκε να περπατά με πατερίτσες. Η προσωπική του εξάντληση επιδεινώθηκε από τις μεγάλες πιέσεις για εμπορικότητα και τις πολύπλοκες ηχογραφήσεις πάνω στην τρέχουσα δουλειά των Steely Dan, του 1980, κάτι που οδήγησε τους Becker και Fagen να αναστείλουν τη συνεργασία τους για ένα χρόνο.

 Μετά τη διάλυση, εγκαταστάθηκε στη Χαβάη και αφού σταμάτησε τη χρήση ουσιών, ξεκίνησε την καριέρα του ως παραγωγός. Αναμείχθηκε έντονα με το γκρουπ China Crisis, για δύο κυρίως δίσκους τους. Το 1993, έκανε την παραγωγή στο άλμπουμ του Fagen “Kamakiriad” και οι δυο τους ξεκίνησαν πάλι να περιοδεύουν ως Steely Dan, ενώ το 2000 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά μετά από δύο δεκαετίες, για να ακολουθήσει μια ακόμα, τρία χρόνια αργότερα. Ο Becker, μεταξύ όλων, έχει ακόμη στο ενεργητικό του και δύο προσωπικές κυκλοφορίες.



ALBUM ANNIVERSARY



Ένας δίσκος βγαλμένος από τις ένδοξες μέρες των In Flames, για πολλούς το δημιουργικό αποκορύφωμα της μπάντας, το The Jester Race, κυκλοφόρησε σαν σήμερα, 17 χρόνια πριν. Με τη δεύτερη δουλειά τους οι Σουηδοί, μας προσφέρουν τον υπέρτατο συνδυασμό μελωδίας και επιθετικότητας, το τέλειο μείγμα από καθαρές και παραμορφωμένες κιθάρες, βρώμικα και καθαρά φωνητικά.

Με όπλο του κυρίως τις αμέτρητες κιθαριστικές μελωδίες, τις δισολίες και τα ακουστικά περάσματα, το συγκρότημα καταφέρνει να παρασύρει τον ακροατή σε ένα ευχάριστο μουσικό ταξίδι με έναν ήχο που διατηρεί heavy στοιχεία, εστιάζοντας όμως στη μελωδία. Το γεγονός πως τα παραπάνω στοιχεία, δεν είχαν ενσωματωθεί ποτέ σε τέτοιο βαθμό στο death είδος, είναι κάτι επιπλεόν που συντελεί στη μοναδικότητα και τη σημασία του άλμπουμ. Ο Anders Fridén, που εμφανίζεται 


για πρώτη φορά στη σύνθεσή της μπάντας, έχει μια εκπληκτική απόδοση, ίσως την καλύτερη που έχει πιάσει ποτέ και τα φωνητικά του παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, αντάξιο των ισχυρών κιθαρών. Θα έλεγε κανείς πως τα τραγούδια αναδεικνύουν τη φωνή του και αυτή με τη σειρά της τα τραγούδια. Οι Jesper Stromblad και Glenn Ljungstrom συνδυάζουν το ταλέντο τους στις μελωδικές αρμονίες, τα riff και τα σόλο, ενώ ολόκληρη η μπάντα πιστώνεται τη μετουσίωση όμορφων συνθετικών ιδεών, σε άψογα εκτελεσμένα κομμάτια.

Η παραγωγή του Fredrik Nordström, που συνέβαλε και στον τομέα των πλήκτρων, είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του άλμπουμ, το οποίο μάλιστα ψηφίστηκε στην 79η θέση της λίστας με τα 100 σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών, στον ιστότοπο του Metal Rules. Πολύ περισσότερο όμως, το “The Jester Race”, θεωρείται μια κλασσική κυκλοφορία της metal σκηνής του Γκέτεμποργκ, που βοήθησε στην καθιέρωση της Σουηδικής death metal σκηνής, συνεχίζοντας το έργο που είχαν ξεκινήσει λίγο καιρό πριν οι At The Gates και οι Dark Tranquillity, επηρεάζοντας έντονα ανάλογα συγκροτήματα, πρωτίστως της χώρας τους και κατ’ επέκταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον χαράζει το δρόμο πάνω στον οποίο θα βαδίσουν οι In Flames στην πορεία, δημιουργώντας ένα δικό τους στυλ και αυξάνοντας κατακόρυφα τη δημοτικότητά τους. 

Για το RockOverdose.gr: Χαρά Νέτη & The Unknown Force
rockoverdose.gr

Σχόλια