Έτσι θα είναι η Πανεπιστημίου το 2016


«Ένα βήμα παραπέρα» θα επιδιώξει να πάει την «καρδιά» της Αθήνας και την καθημερινότητά μας στην πόλη η ομότιτλη νικητήρια μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens» που παρουσιάστηκε πριν από λίγο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο OKRA. 

Η ολλανδική φίρμα, με έδρα την Ουτρέχτη, ειδικεύεται στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου και δραστηριοποιείται διεθνώς έχοντας στα πιο πρόσφατα σχέδιά της την ανάπλαση του κέντρου της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο και το χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη. 

Για τα καθ’ ημάς πρόθεση των μελετητών είναι η Πανεπιστημίου να εξελιχθεί από «οδός» σε «βουλεβάρτο» ώστε να αποκατασταθεί η σχέση του κέντρου με τους πράσινους λόφους που την περιβάλλουν και τις γειτονιές της πόλης, να μετατραπεί η Πανεπιστημίου, όπως σημειώνουν, «σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά, που θα βρίσκεται στο κέντρο ενός πράσινου δικτύου, προσφέροντας σκιά και προστασία. 

Να προσφέρει ένα συμμετοχικό χώρο 2.0, ένα συνδυασμό “συνεχούς ροής” και “ανάπαυσης”». Στους στρατηγικούς στόχους της νικητήριας μελέτης επισημαίνονται και επιλογές που έχουν να κάνουν με τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής άνεσης (φυσική ψύξη με τη βοήθεια δημιουργίας πράσινου και σκιάς στο δημόσιο χώρο, πράσινες ταράτσες και προσόψεις, ψυχρά δάπεδα), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού.

 Το σχέδιο έχει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους: το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας σχεδιάστηκαν ως δύο πράσινες αστικές πλατείες, με υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα έχει την όψη ενός πράσινου αστικού «δωματίου», το οποίο θα συνδυάζει μια «πηγή» νερού πλάι στο άδειο κτίριο και θα το συνδέει με δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο, ενώ στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου μια πράσινη σύνθεση θα δώσει στο Πανεπιστήμιο το χαρακτήρα αστικού πάρκου. 

Παράλληλα όμως η μελέτη, στη λογική δημιουργίας μιας ζωντανής ατμόσφαιρας, προωθεί και την ιδέα του «θεάτρου των 1000 δωματίων» με τη χρήση κενών κτιρίων στα οποία θα οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα (σε σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη). Στον δημόσιο χώρο θα στηθούν μικρές εξέδρες για υπαίθριες δράσεις, ενώ θα υπάρξουν και αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις περιπτέρων για εμπορική δραστηριότητα, και όχι μόνο (θα μπορούσαν να προσφέρουν και άλλες εξυπηρετήσεις όπως π.χ. μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών). 

Από τον άξονα της Πανεπιστημίου θα διέρχεται φυσικά και η γραμμή του τραμ που θα συνδέει το Σύνταγμα με την πλατεία Αιγύπτου. Τόσο η νικητήρια μελέτη που συνυπογράφουν τα γραφεία Mixst Urbanisme, Wagenningen University, WSGReenTechnologies GmbH καθώς και το ελληνικό Studio 75 του Στέφανου Πάντου-Κίκου, όσο και οι υπόλοιπες 70 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό θα παρουσιάζονται στο κοινό από τις 28/2 έως τις 6/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σχόλια