Μύθοι και αλήθειες για τη γυμναστική



Συνηθισμένες παρανοήσεις που σχετίζονται με την άσκηση

Μπορούν τα «ροκανίσματα» να σου χαρίσουν κοιλιακούς «φέτες»; Η άσκηση με βάρη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις γυναίκες ιδιαίτερα στη διόγκωση των δικεφάλων; Είναι το stretching πάντα μια καλή πρακτική;

Ο διαχωρισμός του τι είναι αλήθεια και τι μύθος στην άσκηση είναι αρκετά δύσκολο λένε οι ειδικοί.

Πολλές γυναίκες ανησυχούν ακόμη ότι η άσκηση με βάρη μπορεί να τους προκαλέσει διόγκωση των μυών.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο και στο βαθμό που ανησυχούν θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα λήψη επιπλέον θερμίδων ή συμπληρωμάτων για όγκο, μάλλον αυτό είναι απίθανο να συμβεί.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (C.D.C) προτείνει για τους ενήλικες που ενδιαφέρονται για μυϊκή ενδυνάμωση, ασκήσεις που περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες μυών, δηλαδή πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν θέλουν να χάσουν αρκετό βάρος θα πρέπει να κάνουν αερόβια άσκηση, το καλύτερο όμως είναι να προσθέσουν και προγράμματα «αντίστασης». Τα αποτελέσματα θα είναι πιο ορατά, πιο γρήγορα καθώς «δουλεύετε» σε άπαχο μυϊκό ιστό που καίει περισσότερες θερμίδες, επίσης τα αποτελέσματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος, είναι επίσης πιο συμπαγής.

Τα 2,3 κιλά μυών είναι το μέγεθος μιας γροθιάς ενώ το αντίστοιχο βάρος σε λίπος είναι σχεδόν ο πήχης, λένε οι ειδικοί.

Μια άλλη παρανόηση είναι ότι χαμηλότερης έντασης άσκηση, όπως η ρύθμιση για την καύση λίπους στα περισσότερα μηχανήματα είναι καλύτερη για να απαλλαγείτε από τις θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλύτερη η ένταση, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε.

Οι άνθρωποι που βάζουν στόχο να ξεκινήσουν ξαφνικά καθημερινή εντατική γυμναστική είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Θα πρέπει να είστε πάντα προετοιμασμένοι και για μέρες που δεν θα επιδοθείτε στο καθορισμένο πρόγραμμα άσκησης. Είναι πιο ρεαλιστικό.

Ένας άλλος μύθος είναι η εξαφάνιση του λίπους από μια προβληματική περιοχή.

Δεν μπορείτε κατευθείαν να εστιάσετε εκεί. Πρέπει να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα συνολικής μείωσης του λίπους και αφού το ολοκληρώσετε να επικεντρωθείτε σε μια περιοχή που σας είναι πιο δύσκολη όσον αφορά στο αποτέλεσμα.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι με τα «ροκανίσματα» στους κοιλιακούς θα απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς.

Όσα «ροκανίσματα» κι αν κάνετε αν δεν συνδυαστούν με πρόγραμμα μείωσης λίπους δεν πρόκειται ποτέ να το δείτε στον καθρέπτη σας. Οι γυμνασμένοι σας κοιλιακοί θα κρύβονται πάντα πίσω από ένα στρώμα λίπους.

Όπως επίσης όπως λένε οι ειδικοί το stretching δεν είναι κανόνας πριν από όλα τα αθλήματα. Κάθε δραστηριότητα χρειάζεται το δικό της ζέσταμα.

Πηγή: healthpress.gr

Σχόλια